-
1.b
jadalna bulwa kartofla - rośliny -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
owoce i warzywa
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
synonimy: pyra
ziemniaczek
ziemniak
hiperonimy: warzywo
-
- gorący; upieczony kartofel; młode; obgotowane; surowe; tarte, tłuczone; zgniłe kartofle
- kartofle z koperkiem, z pietruszką, ze słoniną
- łupina kartofla; worek kartofli
- tłuczek do kartofli; maseczka z kartofla
- siatka, worek na kartofle
- śledzie; wóz z kartoflami
- gotować; jeść; obierać, trzeć; piec kartofle
-
Po zaspokojeniu pierwszego głodu nałożył sobie jeszcze żeberek, kawałek pieczeni rzymskiej z sosem pomidorowym i pieczonego kartofla, dolał soku jabłkowego i powoli pojadał, rozmyślając o różnych dziwach tego świata.
źródło: NKJP: Piotr Niklewicz: Niezwykła kariera Antoniego K., 2006
Ale zademonstruję Państwu klasyczny sposób obierania kartofla, który my, zawodowcy, nazywamy „kształtowaniem”.
źródło: NKJP: Kurt Scheller: Ziemniaki, czyli kartofle, Magazyn nr 3 dodatek do Gazety Wyborczej nr 14, 1997-01-17
Podziwiamy metalowe tarki do ziemniaków. Mają one nadal wzięcie, ponieważ w odróżnieniu od tym masowo produkowanych wyjątkowo drobniutko trą kartofle.
źródło: NKJP: W.Hagedorny: Ostatni rzemieślnik, Tygodnik Ciechanowski, 2007-08-19
Spotykaliśmy się wszyscy, robiliśmy ognisko, piekliśmy kartofle i próbowaliśmy jak smakują papierosy.
źródło: NKJP: (e.Ż): Udane spotkanie po latach, Nowiny Raciborskie, 2006-09-12
Młode kartofle należy oskrobać tylko tępym nożem z łupiny, która łatwo schodzi, lub nawet nie skrobiąc wcale posolić je grubo solą i wycierać w ścierce tak długo, aż cała skórka zejdzie.
źródło: NKJP: Pejzaż - Stare jak młode, Dziennik Polski, 2002-05-25
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. kartofel
kartofle
D. kartofla
kartofli
C. kartoflowi
kartoflom
B. kartofel
kartofle
N. kartoflem
kartoflami
Ms. kartoflu
kartoflach
W. kartoflu
kartofle
-
niem. Kartoffel