barszcz czerwony
-
zupa gotowana z buraków ćwikłowych i zakwaszana octem lub kwaskiem cytrynowym
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- barszcz czerwony z fasolą, z jajkiem, z krokietem/krokietami, z pasztecikami, z uszkami
- tradycyjny, wigilijny barszcz czerwony
- przepis na barszcz czerwony
- gotować, ugotować barszcz czerwony
-
Jest tu kilka bardzo polskich zup, jak barszcz czerwony, barszcz biały z ziemniakami, flaczki czy grochówka, ale smakołyk firmowy, na który bywalcy specjalnie tu przychodzą, to faramuszka (2,50 zł), rodzaj zupy piwnej.
źródło: NKJP: Piotr Bikont: Magazyn nr 23 dodatek do Gazety Wyborczej nr 133, 1995-06-09
W święta królować będą barszcz czerwony z uszkami z grzybów oraz zupa grzybowa, najlepiej z prawdziwków.
źródło: NKJP: (MIGA): Nasz drogi świąteczny stół, Dziennik Polski - Nowy Sącz, 2000-12-19
Włosiak uspokoił się i zamówił śledzia w śmietanie, barszcz czerwony z uszkami, golonkę z kapustą, litr żytniej i oranżadę.
źródło: NKJP: Janusz Głowacki: Rose Café i inne opowieści, 1997
Tancerze nie tylko pokazali polski folklor, ale także zabrali się za gotowanie i serwowali niemieckim gospodarzom polskie specjalności - czerwony barszcz, bigos i ruskie pierogi.
źródło: NKJP: /ZS/: Tańczyli i gotowali, Echo Dnia, 2005-07-07
-
typ frazy: fraza rzeczownikowa
m3, odmienny: barszcz , czerwony
Zwykle lp