-
1.b
owoc jagody - krzewu -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
owoce i warzywa
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- leśna jagoda; nazbierane; słodkie jagody
- jagody z cukrem, ze śmietaną
- miąższ; słoik; zbiory jagód
- desery, dżemy, konfitury, nalewka, powidła, sok z jagód
- sezon; wycieczka na jagody
- ciasto, drożdżówki, naleśniki, pierogi z jagodami
- zbierać jagody
- chodzić, jeździć na jagody
-
Chodziła na jagody, karmiła nimi i dzieci, i, jak nie miała dla nich nic innego, kury.
źródło: NKJP: I.Koba: Seniorka wielopokoleniowego rodu, Tygodnik Ciechanowski, 2007-02-13
Zbierała jagody, zrywała kwiatki, goniła za motylkami.
źródło: NKJP: Kinga Dunin: Obciach, 1999
Więcej niż należy substancji promieniotwórczych zawierają też jagody leśne, ale przede wszystkim należy unikać grzybów, bo zjadanie ich w kilogramowych ilościach może organizmowi dostarczyć niepożądane składniki.
źródło: NKJP: Barbara Matoga: Pejzaż - Po Czarnobylu, Dziennik Polski, 2001-04-27
Ciężko nazbierane jagody są drogie i ludzie niechętnie je kupują.
źródło: NKJP: Wypoczynek i praca, Euroregio Glacensis nr 31 (137), 2000
Nie do pogardzenia są też czarne jagody z cukrem i gęstą śmietaną.
źródło: NKJP: Jolanta Flach: Tuż pod Giewontem, Tygodnik Podhalański nr 32, 1999
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. jagoda
jagody
D. jagody
jagód
C. jagodzie
jagodom
B. jagodę
jagody
N. jagodą
jagodami
Ms. jagodzie
jagodach
W. jagodo
jagody
-
psł. *agoda 'jagoda'