-
6.
oczekiwana dobra jakość, którą produkt osiąga po przejściu rozmaitych procesów chemicznych, produkcyjnych itp. -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
KATEGORIE FIZYCZNE
Cechy i właściwości materii
jakość i intensywność -
antonimy: niedojrzałość
-
- dojrzałość piwa, sera, wina; produktu
-
[...] przyjrzyjmy się, jak do tego stanu dojrzałości wino dorasta. Winifikacja jest procesem wielomiesięcznym, zatem mamy zawsze trochę czasu, żeby w zależności od klimatu, rodzaju szczepu i winogron oraz założeń jakościowych wybrać sposób winifikacji [...].
źródło: NKJP: Eugeniusz Kabatc: Vinum sacrum et profanum: wino w kulturze, wino w naturze, wino na naszym stole, 2003
W tej ostatniej kategorii można znaleźć bardzo wiele nazw rozszerzonych, które określają poziom dojrzałości sera.
Na przykład marzolino, bo produkowany jest tylko w marcu, gdy owce pasą się na pierwszej wiosennej trawie, albo di fossa, bo ser dojrzewał w specjalnych grotach.źródło: Internet
Zawartość diketonów uznano za kryterium stopnia dojrzałości piwa. Ciągłe dążenie do skracania czasu trwania fermentacji i dojrzewania piwa, powoduje rosnące znaczenie tej metody kontroli dojrzałości produktu.
źródło: Internet
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. dojrzałość
dojrzałości
D. dojrzałości
dojrzałości
C. dojrzałości
dojrzałościom
B. dojrzałość
dojrzałości
N. dojrzałością
dojrzałościami
Ms. dojrzałości
dojrzałościach
W. dojrzałości
dojrzałości
Inne uwagi
Zwykle lp
-
+ dojrzałość + CZEGO -
Zob. dojrzeć (biologicznie)