dojrzałość

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

6. sera

  • 6.

    oczekiwana dobra jakość, którą produkt osiąga po przejściu rozmaitych procesów chemicznych, produkcyjnych itp.
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy


    KATEGORIE FIZYCZNE

    Cechy i właściwości materii

    jakość i intensywność

  • antonimy:  niedojrzałość
    • dojrzałość piwa, sera, wina; produktu
  • [...] przyjrzyjmy się, jak do tego stanu dojrzałości wino dorasta. Winifikacja jest procesem wielomiesięcznym, zatem mamy zawsze trochę czasu, żeby w zależności od klimatu, rodzaju szczepu i winogron oraz założeń jakościowych wybrać sposób winifikacji [...].

    źródło: NKJP: Eugeniusz Kabatc: Vinum sacrum et profanum: wino w kulturze, wino w naturze, wino na naszym stole, 2003

    W tej ostatniej kategorii można znaleźć bardzo wiele nazw rozszerzonych, które określają poziom dojrzałości sera.
    Na przykład marzolino, bo produkowany jest tylko w marcu, gdy owce pasą się na pierwszej wiosennej trawie, albo di fossa, bo ser dojrzewał w specjalnych grotach.

    źródło: Internet

    Zawartość diketonów uznano za kryterium stopnia dojrzałości piwa. Ciągłe dążenie do skracania czasu trwania fermentacji i dojrzewania piwa, powoduje rosnące znaczenie tej metody kontroli dojrzałości produktu.

    źródło: Internet

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. dojrzałość
    dojrzałości
    D. dojrzałości
    dojrzałości
    C. dojrzałości
    dojrzałościom
    B. dojrzałość
    dojrzałości
    N. dojrzałością
    dojrzałościami
    Ms. dojrzałości
    dojrzałościach
    W. dojrzałości
    dojrzałości

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • bez ograniczeń + dojrzałość +
    CZEGO
  • Zob. dojrzeć (biologicznie)