-
6.
brak oczekiwanej, dobrej jakości, którą produkt osiąga dopiero po przejściu rozmaitych procesów chemicznych, produkcyjnych itp. -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
KATEGORIE FIZYCZNE
Cechy i właściwości materii
jakość i intensywność -
antonimy: dojrzałość
-
- niedojrzałość miodu, sera; piwa, wina
-
Wbrew temu co się zwykło powszechnie uważać, nie musi być ono białe – rzadko, ale można spotkać czerwone vinho verde. To już daje do myślenia – zieloność nie odnosi się do koloru, ale smaku i niedojrzałości wina, która w tym przypadku jest mocno pożądana!
źródło: Internet
Przekraczająca 5% ilość sacharozy w miodach nektarowych może wskazywać na niedojrzałość miodu lub jego zafałszowanie cukrem.
źródło: Internet
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny:
liczba pojedyncza liczba mnoga M. niedojrzałość
niedojrzałości
D. niedojrzałości
niedojrzałości
C. niedojrzałości
niedojrzałościom
B. niedojrzałość
niedojrzałości
N. niedojrzałością
niedojrzałościami
Ms. niedojrzałości
niedojrzałościach
W. niedojrzałości
niedojrzałości
Inne uwagi
Zwykle lp
-
+ niedojrzałość + CZEGO -
Zob. dojrzeć (biologicznie)