-
1.b
jadalne nasiona i strąki fasoli - rośliny -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
owoce i warzywa
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
synonimy: fasolka
-
- pieczona, smażona fasola; fasola biała; drobna
- fasola z puszki
- fasola z grzybami, z mięsem
- fasola w pomidorach, w puszkach
- ziarenka, ziarna fasoli
- kotlety, pasta, pasztet, potrawy z fasoli
- bigos, gołąbki, gulasz, naleśniki, pierogi, zupa z fasolą
- łuskać, wyłuskiwać fasolę
-
Do większości posiłków będzie podawana smażona fasola, soki, niegazowana woda mineralna i owoce.
źródło: NKJP: Robert Błoński, Mirosław Łukaszuk, Jarosław Śliżewski, Joachim Waloszek: Piłka nożna - przyjazd Anglików, Gazeta Wyborcza nr 123, 1993-05-28
Osobny rozdział w karcie stanowią potrawy z fasoli - białej, czarnej i czerwonej.
źródło: NKJP: Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki: Gorące rytmy, zimne dania, Polityka nr 2299, 2001-05-26
Być może niespodzianką jest, iż życzyli sobie owsianki na wodzie, świeżych ziół z doniczki, kiełków czy czerwonej pieczonej fasoli.
źródło: NKJP: Kiełki pomogą Anglikom?, Dziennik Polski, 2003-11-27
Kupiłem litr białego wina, puszkę fasoli z mięsem i nabrałem z fontanny wody.
źródło: NKJP: Andrzej Bobkowski: Szkice piórkiem: (Francja 1940-1944), 1957
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. fasola
fasole
D. fasoli
fasoli
C. fasoli
fasolom
B. fasolę
fasole
N. fasolą
fasolami
Ms. fasoli
fasolach
W. fasolo
fasole
-
śr.-w.-niem. fasōl, phasōl
z łac. śred. fassolius, fasellus