-
2.
urządzenie służące do tego, żeby na nim lub w nim gotować, smażyć albo piec potrawy -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
miejsca, osoby, przedmioty, sytuacje związane z jedzeniem
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Najbliższe środowisko życia człowieka
sprzęty domowe i przedmioty codziennego użytku
CZŁOWIEK I TECHNIKA
Urządzenia i maszyny
rodzaje urządzeń i maszyn -
synonimy: kuchenka
hiperonimy: urządzenie
-
- kuchnia elektryczna, gazowa, mikrofalowa, węglowa
-
Może znalazłyby się osoby, gotowe odsprzedać na raty z opóźnioną pierwszą wpłatą takie rzeczy, jak lodówka, kuchnia elektryczna, ekspres do kawy, opiekacz, meble kuchenne?
źródło: NKJP: Wanda Zwinogrodzka: Czy możemy pomóc, Gazeta Wyborcza, 1992-12-12
Przygotowanie napoju w tym urządzeniu wymaga mniejszej ilości energii niż gotowanie wody w czajniku na płycie grzewczej lub kuchni gazowej.
źródło: NKJP: R.Nadaj: Można płacić niższe rachunki!, Tygodnik Ciechanowski, 2007-12-01
[...] Polska kuchnia mikrofalowa „Agata”, która miała w latach 60. zrewolucjonizować gastronomię, nie weszła do masowej produkcji.
źródło: NKJP: Andrzej Chwalba: Obyczaje w Polsce : od średniowiecza do czasów współczesnych, 2004
Istotna jest także temperatura i czas gotowania czy smażenia, trzeba wyczuć, kiedy danie można zdjąć z kuchni .
źródło: NKJP: Dziennik Zachodni, 2002-09-14
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. kuchnia
kuchnie
D. kuchni
kuchni
C. kuchni
kuchniom
B. kuchnię
kuchnie
N. kuchnią
kuchniami
Ms. kuchni
kuchniach
W. kuchnio
kuchnie
-
st.-w.-niem. kuchina / chuhkina 'kuchnia'
z łac. coquīna