-
1.b
jadalne nasiona soi - rośliny -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
budowa i funkcjonowanie roślin
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- podsmażana, ugotowana soja; soja konserwowa
- ziarno soi
- danie, kotlety, pasztet, produkty, przetwory, sos, wyroby; preparaty z soi
-
Soja na dodatek jest bardzo bogata w białko, ponieważ ziarno soi składa się aż w 35 proc. z białka.
źródło: NKJP: Jerzy Duszyński: Ćwierć kilo wołowiny czy trzy kilo bagietki, Magazyn nr 20 dodatek do Gazety Wyborczej nr 113, 1998-05-15
Dzisiaj, w godz. od 8 do 12, w supermarkecie LUX przy ul. Lwowskiej 117 dr Jacek Roik polecał będzie niezbyt jeszcze często stosowane w naszej kuchni produkty z soi.
źródło: NKJP: (KIS): Wszystko o soi, Dziennik Polski - Tarnów, 2000-07-29
Ponieważ nie straciłem jeszcze wrażliwości i otwartości na świat, kupiłem te ich kotlety z soi.
źródło: NKJP: W.Hagedorny: Szast-prast: Wszyscy w końcu schudniemy, Tygodnik Ciechanowski, 2005-07-01
Oprócz past również gołąbki z pieczarkami, gulasz, flaczki, bigos, kakao, orzeszki prażone, soję konserwową, w sosie pomidorowym, a także serki sojowe tofu z papryką, pomidorami i koperkiem.
źródło: NKJP: Joanna Żarnoch-Chudzińska: Piękna jak tofu, Gazeta Wyborcza nr 43, 1997-02-20
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. soja
soje
D. soi
soi
C. soi
sojom
B. soję
soje
N. soją
sojami
Ms. soi
sojach
W. sojo
soje
-
hiszp. soya
< chiń.-jap. sio-ju 'przyprawa z soi'