-
3.
odpowiednio spreparowane płatki jadalnych odmian róży (kwiatu), mające zastosowanie w przetwórstwie, przemyśle kosmetycznym oraz w lecznictwie -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
budowa i funkcjonowanie roślin
CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA
Pielęgnacja ciała
przedmioty związane z pielęgnacją ciała
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- smażona; tarta róża
- dżem, konfitura, nadzienie, przecier; herbata z róży
- pączki, rogalik, tort z różą
- ucierać różę
- nadziewane różą
-
Renata postawiła na stole miseczkę z konfiturą. Poznała ją po aromatycznym zapachu. – Konfitura z róży!
źródło: NKJP: Anna Bolecka: Concerto d'amore, 2004
Do pączka tradycyjnie dodaje się nadzienie z róży, czyli w praktyce najczęściej marmoladę z dodatkiem płatków róży.
źródło: NKJP: (AM): Dzień pączka, Dziennik Polski - Kraków, 2003-02-27
Rożki z kruchego ciasta, nadziane płatkami tartej róży...
źródło: NKJP: Wojciech Żukrowski: Za kurtyną mroku. Zabawa w chowanego, 1995
Specjalność domu - maleńkie kruche rożki nadziewane przecierem z róży...
źródło: NKJP: Ewa Berberyusz: Moja teczka, 2006
Jeżeli dodamy więcej jakiegoś składnika, otrzymamy herbatę o smaku charakterystycznym dla niego, na przykład herbatę z róży, z czarnego bzu, z kwiatu lipy, z dziurawca, rumianku itd.
źródło: NKJP: Stanisława Olko: Makrobiotyka w polskiej kuchni czyli Powrót do dawnego naturalnego sposobu odżywiania, 1993
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. róża
róże
D. róży
róż
C. róży
różom
B. różę
róże
N. różą
różami
Ms. róży
różach
W. różo
róże
Inne uwagi
Zwykle lp
-
st.-w.-niem. rōsa
Por. róża 1.