-
2.
przyrząd kuchenny w kształcie spłaszczonej łyżki, przeznaczony do mieszania i przekładania potraw -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
miejsca, osoby, przedmioty, sytuacje związane z jedzeniem -
- drewniana, plastikowa łopatka
- łopatka do ciasta, do lodów
- łopatki i łyżki
- nabierać, odwracać, przewracać coś łopatką
-
To mieszała łyżką w garnku, to znów przewracała łopatką cienkie, twarde placki, prażące się na płycie kuchennej.
źródło: NKJP: Ewa Białołęcka: Tkacz iluzji, 2004
[...] kiedyś ciasto wyrabiało się ręcznie dębowymi łopatkami w kociołku [...].
źródło: NKJP: Jacek Sypień: Miłość i jedność, Dziennik Polski, 2002-12-24
Do kuchni wkroczyła mechanika, mamy w niej sokowirówki, miksery, [...] ale drewniane deski, łyżki, łopatki i tłuczki nadal są przydatne.
źródło: NKJP: W najprostszej formie, Dziennik Polski, 2002-07-03
[...] mieszadło może mieć różny kształt, np. plastykowych łopatek, wygiętych metalowych haków lub uniwersalnego noża [...].
źródło: NKJP: Magdalena Łuków: Roboty kuchenne, Kuchnia, 1998
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. łopatka
łopatki
D. łopatki
łopatek
C. łopatce
łopatkom
B. łopatkę
łopatki
N. łopatką
łopatkami
Ms. łopatce
łopatkach
W. łopatko
łopatki
-