-
2.
hand. spoż. ciało ubitego zwierzęcia rzeźnego (hodowlanego lub łownego) po wstępnej obróbce: wypatroszone, bez kończyn i głowy -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- tusza barania, cielęca, drobiowa, rybna, wieprzowa, wołowa, zwierzęca
- tusza dzika, jelenia, sarny
- rynek; eksport; sprzedaż; jakość tusz (zwierzęcych)
-
Wprowadzane do obrotu tusze wieprzowe oraz tusze wołowe poddaje się klasyfikacji niezwłocznie po uboju i oznacza się znakiem klasy jakości handlowej ustalonej dla danej tuszy.
źródło: NKJP: Dz.U. z 2001r. Nr 5, poz. 44
Jeszcze do niedawna kilogram tuszy dzika w skupie kosztował 2,50 zł.
źródło: NKJP: Agnieszka Buryło: Na dziko, Słowo Polskie, 2004-06-04
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. tusza
tusze
D. tuszy
tusz
C. tuszy
tuszom
B. tuszę
tusze
N. tuszą
tuszami
Ms. tuszy
tuszach
W. tuszo
tusze
-
ros. túša 'ciało zabitego zwierzęcia'
Do ros. wyraz został przejęty prawdopodobnie z języków tureckich, np. tatarskie tuš 'pierś', ujgurskie toš 'pierś', tureckie döş ' (Bor.).'bok, przednia część tuszy