-
2.b
pochodzący lub wyprodukowany ze zboża -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
rośliny uprawne
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- deser zbożowy; mąka, kawa; pasza; skrobia zbożowa; płatki; przetwory, wyroby zbożowe
-
Mowa o chlebie, czyli pieczywie otrzymanym z wypieku ciasta. Powstaje, gdy połączymy mąkę zbożową (różnego gatunku) i wodę, poddamy je fermentacji alkoholowej (z wykorzystaniem drożdży) bądź mlekowej (bakteryjnej).
źródło: NKJP: M.Barwicka: Cztery kilo na zakwasie, Tygodnik Ciechanowski, 2008-01-13
W miarę jak kurczą się zapasy pokarmu naturalnego w stawie, ryby dokarmiane są paszą zbożową (pszenica, jęczmień, kukurydza), którą kupujemy od miejscowych gospodarzy.
źródło: NKJP: Rafał Banaszek: Rosół z karpia... tylko w kwadrans, Echo Dnia, 2005-12-16
Kutia to tradycyjne danie wigilijne we wschodnich regionach Polski. W kuchni makrobiotycznej jest polecana jako deser zbożowy.
źródło: NKJP: Stanisława Olko: Makrobiotyka w polskiej kuchni czyli Powrót do dawnego naturalnego sposobu odżywiania, 1993
-
część mowy: przymiotnik
Stopień równy
liczba pojedyncza m1 m2 m3 n1, n2 ż M. zbożowy
zbożowy
zbożowy
zbożowe
zbożowa
D. zbożowego
zbożowego
zbożowego
zbożowego
zbożowej
C. zbożowemu
zbożowemu
zbożowemu
zbożowemu
zbożowej
B. zbożowego
zbożowego
zbożowy
zbożowe
zbożową
N. zbożowym
zbożowym
zbożowym
zbożowym
zbożową
Ms. zbożowym
zbożowym
zbożowym
zbożowym
zbożowej
W. zbożowy
zbożowy
zbożowy
zbożowe
zbożowa
liczba mnoga p1 m1 ndepr m1 depr pozostałe M. zbożowi
zbożowi
zbożowe
zbożowe
D. zbożowych
zbożowych
zbożowych
zbożowych
C. zbożowym
zbożowym
zbożowym
zbożowym
B. zbożowych
zbożowych
zbożowych
zbożowe
N. zbożowymi
zbożowymi
zbożowymi
zbożowymi
Ms. zbożowych
zbożowych
zbożowych
zbożowych
W. zbożowi
zbożowi
zbożowe
zbożowe
-