-
9.
cecha czegoś wyrazistego, piekącego w smaku -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
przyprawy, smaki -
Niezależnie od różnic stanowych, charakterystyczne cechy kuchni polskiej to tłustość, ostrość, kwaśność i słoność potraw.
źródło: NKJP: Andrzej Chwalba (red.): Obyczaje w Polsce : od średniowiecza do czasów współczesnych : praca zbiorowa, 2005
W kuchni tajskiej lubię jej nadzwyczajną ostrość, w japońskiej surowe ryby i mięsa, w kuchni pekińskiej - kaczkę, w kuchni wietnamskiej - kraby [...].
źródło: NKJP: Internet
Równie delikatne były kopytka, ale najbardziej fascynowało nas pieczone jabłko, pełne buraczanych „słupków” julienne z dodatkiem aromatycznych ziół i odrobiną ostrości.
źródło: NKJP: Piotr Adamczewski, Andrzej GarlickI: Obiad z carską rodziną, Polityka, 2007-09-15
Sos nie narzucał się swoją ostrością, był akurat. Jego smak utkwił mi w pamięci do momentu, gdy przyszło mi płacić za parking na nowotarskim rynku.
źródło: NKJP: Wasz Sybaryta: Klub Srebrnego Widelca, Tygodnik Podhalański, 15/1999
Z tego powodu rozpoczęto uprawę chrzanu wasabi w Kalifornii, czego efektem są tańsze odmiany jarzyny, bardzo zbliżone w smaku do produktu japońskiego, ale ustępujące mu ostrością.
źródło: NKJP: Trendy jadalne, Dziennik Polski, 2006-10-05
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. ostrość
ostrości
D. ostrości
ostrości
C. ostrości
ostrościom
B. ostrość
ostrości
N. ostrością
ostrościami
Ms. ostrości
ostrościach
W. ostrości
ostrości
Inne uwagi
Zwykle lp
-
Zob. ostry