-
1.
pomieszczenie wypełnione sztucznym lub naturalnym lodem, przeznaczone do przechowywania czegoś w niskiej temperaturze -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
miejsca, osoby, przedmioty, sytuacje związane z jedzeniem
KATEGORIE FIZYCZNE
Cechy i właściwości materii
temperatura i ogień -
hiperonimy: chłodnia
-
[...] stary Paciorek i jego pomocnicy zabierali się do swojej roboty. [...] Pocięty lód obwiązywali łańcuchami lub zbroili żelaznymi prętami i za pomocą potężnego kołowrotu obracanego przez konia wciągali grube i lśniące w słońcu bryły do lodowni.
źródło: NKJP: Marek Nowakowski: Powidoki, 2010
[...] w miejscu starej lodowni, w której przechowywano żywność [...], wybudował ośrodek wypoczynkowy.
źródło: NKJP: Piotr Michalak: Miejsce na półwyspie, Gazeta Poznańska, 2004-03-16
Jeszcze w XIX w. [...] budowano lodownie, w których żywność przechowywano nawet przez długie miesiące [...].
źródło: NKJP: Andrzej Fiedoruk: Piecyk do chłodzenia, Polityka, 2006-05-13
Od połowy XIX wieku w lodowniach zamiast lodu naturalnego zaczęto stosować tzw. suchy lód, czyli wytwarzany sztucznie zestalony dwutlenek węgla.
źródło: NKJP: Internet
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. lodownia
lodownie
D. lodowni
lodowni
C. lodowni
lodowniom
B. lodownię
lodownie
N. lodownią
lodowniami
Ms. lodowni
lodowniach
W. lodownio
lodownie
-