-
2.a
zupa przygotowana z mięsa (zwykle wołowego lub drobiowego) i warzyw -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: zupa
-
- chudy, tłusty bulion
- bulion z kołdunami, z makaronem, z żółtkiem
- pić, wypić bulion
-
Przykładowe menu, które oferuje jedna z restauracji na komunijne przyjęcie: ciepła bułeczka z masłem ziołowym [...], bulion drobiowy z domowym makaronem, filet z kurczaka [...], młode ziemniaki z koperkiem, bukiet sezonowych surówek i sałatek.
źródło: NKJP: (AK): Gdzie przyjąć gości?, Dziennik Polski, 2005-04-28
[...] tryb życia wielickich kuracjuszy dzielił się na zabiegi i rozrywkę. W myśl zaleceń lekarskich po solnej kąpieli należało wypić filiżankę gorącego bulionu [...].
źródło: NKJP: (PS): Gabineciki nad kotłami, Dziennik Polski, 2005-01-14
Przed wyjazdem na mecz piłkarze zjedzą udko z kurczaka, bulion z żółtkiem i spaghetti, wypiją kompot i soki.
źródło: NKJP: Jarosław Bińczyk, Jerzy Walczyk: PIŁKA NOŻNA, Gazeta Wyborcza, 1993-04-27
Zaledwie wypiła pożywny bulion, natychmiast zasnęła.
źródło: NKJP: Alfred Szklarski: Tomek w krainie kangurów, 1957
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. bulion
buliony
D. bulionu
bulionów
C. bulionowi
bulionom
B. bulion
buliony
N. bulionem
bulionami
Ms. bulionie
bulionach
W. bulionie
buliony
Inne uwagi
Zwykle lp
-
fr. bouillon