-
3.
koncentrat mięsno-warzywny w kostce lub płynie po rozcieńczeniu służący jako wywar na zupę lub dodatek do potraw -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
przyprawy, smaki -
hiperonimy: koncentrat
-
- bulion w kostce, w płynie
- kostka bulionu
-
Zagotować wodę, wrzucić pokrojone ziemniaki, gotować 10 min. Dodać kapustę z boczkiem i cebulą. W małej ilości wody rozpuścić pokruszone kostki bulionu i wlać do kapusty. Dodać liście laurowe i czosnek roztarty z solą. Doprawić pieprzem. Gotować pod przykryciem jeszcze 15 min.
źródło: NKJP: Internet
Druga niezbędna rzecz to bulion lub rosół, wołowy albo drobiowy. Jeżeli nie mamy go pod ręką, rozpuszczenie w wodzie odpowiedniej ilości dobrego bulionu w kostce nie przyniesie kucharzowi hańby.
źródło: NKJP: Kurt Scheller: Ryż na sposób włoski czyli risotto, Gazeta Wyborcza, 1997-06-06
Do masy dodajemy 3 łyżki stołowe bulionu w płynie knorra, oraz vegety.
źródło: Internet
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. bulion
buliony
D. bulionu
bulionów
C. bulionowi
bulionom
B. bulion
buliony
N. bulionem
bulionami
Ms. bulionie
bulionach
W. bulionie
buliony
-
fr. bouillon