-
1.a
potrawa przygotowana z przezroczystej masy o półstałej konsystencji, powstałej w wyniku wygotowania kości, ryb lub owoców -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- cielęca, drobiowa, mięsna galaretka
- galaretka z kurczaka, z nóżek (wieprzowych), z ozorków
-
Święta nie mogą się obejść także bez sałatki jarzynowej, takiej zwykłej, poczciwej sałatki, z posiekanych warzyw, zalanych majonezem. No i galaretki z nóżek.
źródło: NKJP: Zdzisław Surowaniec: Maciek Zakościelny w domu na święta, Echo Dnia, 2006-12-22
Przed samym podaniem, po wyjęciu galaretek z bulionówek, posypać porcje natką pietruszki.
źródło: NKJP: Tadeusz Olszański: Kącik konesera, Kuchnia, 1999
Zjadłam, ale podczas następnej lekcji zapytałam, dlaczego nigdy nie jada do pary, ani bułeczek, ani ciastek, ani porcji galaretki cielęcej.
źródło: NKJP: Krystyna Kofta: Złodziejka pamięci, 1998
[...] latem ubiegłego roku doszło do 13 zbiorowych zatruć [...]. Najczęściej zakażano się przez zjedzenie takich pokarmów, jak: kiełbasa, krokiety z mięsem, galaretka drobiowa, sałatka grzybowa, kluski gotowane na parze, naleśniki z serem oraz panierowane nogi kurczaka.
źródło: NKJP: Zaszkodziło mielone?, Dziennik Polski, 2002-09-03
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. galaretka
galaretki
D. galaretki
galaretek
C. galaretce
galaretkom
B. galaretkę
galaretki
N. galaretką
galaretkami
Ms. galaretce
galaretkach
W. galaretko
galaretki
-
Zob. galareta