-
1.b
porcja galaretki - potrawy przygotowanej z przezroczystej masy o półstałej konsystencji, powstałej w wyniku wygotowania kości, ryb lub owoców -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: porcja
-
Kelner bez pytania postawił przed radcą kryminalnym kufel piwa świdnickiego, stopkę czystej wódki i galaretkę z kurczaka ozdobioną wianuszkiem grzybków w occie.
źródło: NKJP: Marek Krajwski: Koniec świata w Breslau, 2003
- Galaretka z drobiu jest jadalna - doradzał Samczyc.
Podeszła kelnerka, przystanęła w milczeniu, podporucznik Kowalik zamówił galaretkę, podporucznik Kawiarz zapragnął zjeść śledzia. Gdy do picia poprosili o herbatę, uśmiech niedowierzania zaigrał na twarzy kelnerki.źródło: NKJP: Leon Pawlik: Ankara, 1998
Jeżeli w PRL-u ludzie bawili się przy stolikach ze szklanymi blatami, gdzie rosły zastępy galaretek z nóżek i jajek w majonezie, bowiem wódka administracyjnie wymagała przekąsek, tak w wolnej Polsce szukamy form i środków wyrazu.
źródło: NKJP: Wojciech Mróz: Jeżeli zawody, to miłosne, Dziennik Polski, 2008-03-27
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. galaretka
galaretki
D. galaretki
galaretek
C. galaretce
galaretkom
B. galaretkę
galaretki
N. galaretką
galaretkami
Ms. galaretce
galaretkach
W. galaretko
galaretki
-
Zob. galareta