-
3.
proszek, z którego po zalaniu wrzącą wodą, ostudzeniu i stężeniu przygotowuje się galaretkę - zimny deser -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- paczka galaretki
- wsypać, rozpuścić galaretkę
-
Czereśnie umyć, osączyć, wydrylować i ułożyć w tortownicy wysmarowanej margaryną. Na owoce wylać ciasto. Piec 50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Galaretki rozpuścić w połowie ilości wody podanej w przepisie na opakowaniu [...].
źródło: NKJP: DLA ZDROWIA I URODY, Kuchnia, 1998
Do grupy Dr Oetker należy obecnie 350 różnych firm na całym świecie, które zatrudniają ponad 18 tys. osób. Roczny obrót to ponad 5 mld euro. W Polsce zlokalizowane są dwa zakłady. W jednym produkuje się ciasta, proszek do pieczenia, budynie i galaretki. W drugim pizzę mrożoną.
źródło: NKJP: A.Melnicka: Onken sprzedany, Tygodnik Ciechanowsk, 2004-07-11
Pierś indyczą lekko zblanszować na patelni, żeby smaku zanadto z siebie nie puszczała, a potem ugotować w wodzie. Wyjąć, a do pozostałej wody dolać drugie tyle słodkiego wina. Następnie wsypać tyle galaretek owocowych [...], ile trzeba na taką ilość płynu.
źródło: NKJP: Jacek Dehnel: Lala, 2006
Trzecią galaretkę rozpuścić w normalnej ilości wody (0,5 l) będzie służyć do polania przygotowanego ciasta na wierzchu.
źródło: NKJP: Internet
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. galaretka
galaretki
D. galaretki
galaretek
C. galaretce
galaretkom
B. galaretkę
galaretki
N. galaretką
galaretkami
Ms. galaretce
galaretkach
W. galaretko
galaretki
-
Zob. galareta