-
1.a
mięso z tylnej części nogi wieprza lub świni -
- rzadziej golonko
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: mięso
-
- gotowana, pieczona, wędzona golonka; golonka świńska, wieprzowa
- golonka w piwie, w jakimś sosie, w kapuście
- potrawy z golonki
-
Kiedy jednak poczciwa świńska golonka z 6, 5 zł w tymże sklepiku podskoczyła do 10 zł, a tzw. drobne mięsko tj. okrawki na gulasz przewyższyły szlachetniejszą część wieprzowej kończyny o 1,5 zł, postanowiłam udać się do „Canossy”.
źródło: NKJP: A.Fidrysiak: Klientów więcej; kupują mniej, Tygodnik Ciechanowski, 2004-07-06
O prawo do sygnowania własnym znakiem firmowym sławnej golonki dębickiej i dziesiątków innych wyrobów ubiegają się dwie spółki: pracownicza [...] oraz prywatna [...].
źródło: NKJP: Apetyt na golonkę, Dziennik Polski, 2001-10-26
Kucharki z Kluszkowiec ugotowały pachnący rosół z barana. - Robi się go podobnie jak ten zwyczajny, tylko jeść trzeba bardzo, ale to bardzo gorący - mówiły gospodynie, które przygotowały również potrawy z golonki.
źródło: NKJP: (PP): Pieczony baran z wiśniami, Dziennik Polski, 2002-08-14
[...] chociaż od trzech lat Kościół Katolicki zezwala na spożywanie mięsa w tym dniu, to jednak trudno sobie wyobrazić, by smażonego karpia wyparł pospolity schabowy czy golonka w piwie.
źródło: NKJP: Piwniczka Wolnej Soboty, Dziennik Polski, 2006-12-23
Skromniutki to przepis, wręcz ubogi, zbyt ubogi jak na Wielkanoc. Po pierwsze - zupę gotujemy na wywarze z wędliny, szynki lub wędzonej golonki, która później trafi do żuru.
źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Zupa na Wielkanoc, Dziennik Polski, 2008-03-10
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. golonka
golonki
D. golonki
golonek
C. golonce
golonkom
B. golonkę
golonki
N. golonką
golonkami
Ms. golonce
golonkach
W. golonko
golonki
Inne uwagi
Zwykle lp
-
Zob. goleń