jogurt

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

1.a napój

  • 1.a

    gęsty napój o dużej wartości odżywczej, otrzymywany z pasteryzowanego mleka krowiego poddanego fermentacji wywołanej bakteriami mlekowymi
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • synonimy:  mleko bułgarskie
    hiperonimy:  napój
    • beztłuszczowy, odtłuszczony; gęsty jogurt; jogurt naturalny, smakowy; owocowy; pitny
    • jogurt z owocami
    • jogurty i kefiry; jogurty i sery
    • producent, produkcja; degustacja; kubek, łyżka, pojemnik, szklanka jogurtu
    • kubeczek, kubek, pojemniczek po jogurcie
    • jeść, pić; dodać jogurt; uwielbiać jogurty
    • polać coś jogurtem
    • połączyć, rozmieszać, wymieszać, zmieszać, zmiksować coś z jogurtem
  • Codziennie za to pij jogurt, kefir lub maślankę. Napoje te zawierają kwas mlekowy, który ułatwia usuwanie szkodliwych substancji.

    źródło: NKJP: Jak oczyścić organizm, Dziennik Polski, 2008-08-21

    Diana wróciła ze sklepu, wypiła jogurt i otworzyła paczkę ciastek.

    źródło: NKJP: Paulina Grych: Schiza, 2008

    Sponsorem głównym jest [...] producent jogurtów i kefirów zawierających żywe kultury bakterii.

    źródło: NKJP: LEKCJA POŁOŻNICTWA, Gazeta Wyborcza, 1994-10-04

    [...] Piec około 20 minut, podawać polane jogurtem przyprawionym solą i pieprzem.

    źródło: NKJP: Piekielna papryka, Mazowieckie To i Owo, 2004-02-26

    [...] lepiej zjeść jogurt niż czekoladę na przekąskę.

    źródło: NKJP: Internet

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. jogurt
    jogurty
    D. jogurtu
    jogurtów
    C. jogurtowi
    jogurtom
    B. jogurt
    jogurty
    N. jogurtem
    jogurtami
    Ms. jogurcie
    jogurtach
    W. jogurcie
    jogurty
  • internac.

    ang. yoghurt

    niem. Joghurt

    z tur. yoğurt 'sfermentowane mleko'