-
1.a
gęsty napój o dużej wartości odżywczej, otrzymywany z pasteryzowanego mleka krowiego poddanego fermentacji wywołanej bakteriami mlekowymi -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
synonimy: mleko bułgarskie
hiperonimy: napój
-
- beztłuszczowy, odtłuszczony; gęsty jogurt; jogurt naturalny, smakowy; owocowy; pitny
- jogurt z owocami
- jogurty i kefiry; jogurty i sery
- producent, produkcja; degustacja; kubek, łyżka, pojemnik, szklanka jogurtu
- kubeczek, kubek, pojemniczek po jogurcie
- jeść, pić; dodać jogurt; uwielbiać jogurty
- polać coś jogurtem
- połączyć, rozmieszać, wymieszać, zmieszać, zmiksować coś z jogurtem
-
Codziennie za to pij jogurt, kefir lub maślankę. Napoje te zawierają kwas mlekowy, który ułatwia usuwanie szkodliwych substancji.
źródło: NKJP: Jak oczyścić organizm, Dziennik Polski, 2008-08-21
Diana wróciła ze sklepu, wypiła jogurt i otworzyła paczkę ciastek.
źródło: NKJP: Paulina Grych: Schiza, 2008
Sponsorem głównym jest [...] producent jogurtów i kefirów zawierających żywe kultury bakterii.
źródło: NKJP: LEKCJA POŁOŻNICTWA, Gazeta Wyborcza, 1994-10-04
[...] Piec około 20 minut, podawać polane jogurtem przyprawionym solą i pieprzem.
źródło: NKJP: Piekielna papryka, Mazowieckie To i Owo, 2004-02-26
[...] lepiej zjeść jogurt niż czekoladę na przekąskę.
źródło: NKJP: Internet
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. jogurt
jogurty
D. jogurtu
jogurtów
C. jogurtowi
jogurtom
B. jogurt
jogurty
N. jogurtem
jogurtami
Ms. jogurcie
jogurtach
W. jogurcie
jogurty
-
internac.
ang. yoghurt
niem. Joghurt
z tur. yoğurt 'sfermentowane mleko'