-
1.
odgryziony od całości kawałek czegoś do jedzenia -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- drobny, mały, niewielki, spory, wielki; kolejny, ostatni, pierwszy kęs; smakowite kęsy
- jeden kęs
- kęs bułki, chleba, ciasta, kanapki, mięsa...
- odgryźć/odgryzać, ugryźć; połykać, przełknąć kęs
- jeść (dużymi/mniejszymi) kęsami
-
Wypija cały kieliszek i bierze z półmiska nogę, tę z zastygłym tłuszczem. Odgryza duży kęs.
źródło: NKJP: Marek Kochan: Ballada o dobrym dresiarzu, 2005
Dzielono się jajkiem i składano sobie życzenia. Pierwszy kęs rzucany na podłogę przeznaczano dla zmarłych dusz przodków.
źródło: NKJP: Elżbieta Kurowska: Zwyczaje wciąż kultywowane, Dziennik Polski, 2006-04-15
Pamiętajmy o pewnych kardynalnych zasadach: jeść trzeba zawsze na siedząco, powoli, bez pośpiechu, delektując się każdym kęsem.
źródło: NKJP: Święta liczone w kaloriach, Dziennik Polski, 1998-04-10
Antek przełknął kęs bułki.
źródło: NKJP: Jerzy Sosnowski, Prąd zatokowy, 2003
Filiżankę kawy zamień na sok owocowy. Cenne rady - Podczas posiłku nie czytaj gazet i nie oglądaj telewizji - zjesz mniej. - Między kolejnymi kęsami rób dłuższą chwilę przerwy.
źródło: NKJP: Astrodieta, prasa, 2003
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. kęs
kęsy
D. kęsa
kęsów
C. kęsowi
kęsom
B. kęs
kęsy
N. kęsem
kęsami
Ms. kęsie
kęsach
W. kęsie
kęsy
-
psł. *kǫsъ 'odgryziony, ugryziony kawałek'