-
2.
napój przypominający kawę sporządzany ze zbóż, nasion lub korzeni różnych roślin -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
używki -
hiperonimy: napój
-
- kawa buraczana, zbożowa
- kawa z cykorii, żołędzi, korzeni (łopianu, mniszka)
-
Kawę otrzymywano domowym sposobem z żołędzi, palonych na płycie kuchennej.
źródło: NKJP: Andrzej Chwalba (red.): Obyczaje w Polsce : od średniowiecza do czasów współczesnych : praca zbiorowa, 2004
Lecz były wśród nich także wonie przyjemne, choć nowe: zapach pieczonego mięsa, gotowanych ziemniaków, mleka, kożuchów i futer, zapach kawy z cykorii, popiołu i ziaren żyta.
źródło: NKJP: Olga Tokarczuk: Prawiek i inne czasy, 1996
Dziennie podawano mu trzy pajdy czarnego gliniaka i miskę wody. Raz, dwa razy w tygodniu dostawał litr czarnej, buraczanej kawy z cykorią.
źródło: NKJP: Zdzisław Smektała: Chcica..., 2006
Makrobiotyka zaleca do picia „na co dzień” napoje, w których przeważają tendencje jang: kawę z korzeni łopianu, kawę z korzeni mniszka, kawę zbożową oraz herbaty ziołowe.
źródło: NKJP: Stanisława Olko, Makrobiotyka w polskiej kuchni czyli Powrót do dawnego naturalnego sposobu odżywiania, 1993
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. kawa
kawy
D. kawy
kaw
C. kawie
kawom
B. kawę
kawy
N. kawą
kawami
Ms. kawie
kawach
W. kawo
kawy
-
internac.
serb.-chorw. kava
węg. kávé
z tur. kahve
Ostatecznie z arab. qahwa .