kasza perłowa

  • spoż.  obłuskane, pocięte na duże cząstki i wypolerowane ziarno jęczmienia, uważane za najlepszy rodzaj kaszy otrzymywanej z jęczmienia
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • synonimy:  perłówka
    hiperonimy:  kasza
    • ugotować kaszę perłową
  • Zboża służą do produkcji artykułów spożywczych: mąki (chleb i ciasta) i kasz. Kasze produkuje się z gryki (kasza gryczana), z prosa (kasza jaglana) i jęczmienia (np. kasza perłowa).

    źródło: NKJP: Jan Fereniec: Zarys ekonomiki i organizacji rolnictwa, 1985

    Oddzielnie ugotować kaszę perłową, podlawszy ją rosołem, a gdy już będzie ugotowaną, włożyć doń kawałek masła, parę łyżek śmietany, trochę natki z pietruszki lub kopru [...].

    źródło: NKJP: Dwa krupniki, Dziennik Polski, 2001-11-10

    Jedzenie wręcz pyszne - prawdziwa pomidorówka z kawałkami przyzwoitej świeżej wołowiny, mięso duszone w pysznym sosie i dobrze ugotowana kasza perłowa.

    źródło: NKJP: Piórem po wodzie, Gazeta Wyborcza, 1992-08-13

    A oto całe regionalne menu, jakie Alzatczycy przedstawili europejskim jurorom: najpierw pierożki ze ślimakami z czarną rzodkwią i kaszą perłową; potem sandacz w chrupkim cieście z kapustą i chrzanem [...].

    źródło: NKJP: Piotr Bikont: Między nożem a widelcem, Magazyn Gazety Wyborczej, 1995-12-08

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    ż, odmienny: kasza, perłowa
    Zwykle lp
Data ostatniej modyfikacji: 08.05.2011