jajko sadzone
-
kulin. jajko usmażone na patelni w taki sposób, że wokół słabo ściętego żółtka jest obwódka ściętego białka
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- jajko sadzone na boczku, na grzance
- jeść; smażyć jajko sadzone
-
Jajko sadzone albo zsiadłe mleko z kartoflami na kolację przez cały rok, wbrew zaleceniom pediatry, kluski, kluseczki, pierożki, omlety, nie wiem już co.
źródło: NKJP: Krystyna Janda, Bożena Janicka: Gwiazdy mają czerwone pazury, 1998
Dzisiaj dalszy ciąg jajecznych potraw, tym razem kilka przepisów zdecydowanie odmiennych od tradycyjnych, a tradycja każe nam jeść jajka sadzone, w postaci jajecznicy lub omletu, gotowane.
źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Jajka mniej tradycyjne, Dziennik Polski, 2004-04-10
[...] odkroił drżące białko jajka sadzonego, posypał je pieprzem, solą i startą na proszek gorczycą. Potem lekkim ruchem noża przedarł powierzchnię żółtka, a ono popłynęło wąską smugą, która zakręciła obok ósemki kiszonego ogórka.
źródło: NKJP: Marek Krajewski: Festung Breslau, 2006
Borejkowie to ludzie niezamożni, jedzą więc skromnie, choć z fantazją. I tak na przykład pod poetyckimi nazwami Oko Cyklopa czy Paluszki Aspazji kryje się jajko sadzone na grzance z kapką keczupu pośrodku i naleśniki z serem popudrowane cynamonem z paznokietkami z plasterka truskawki.
źródło: NKJP: Joanna Szczęsna: Jeżycjada, czyli świat według Musierowicz, Gazeta Wyborcza, 1999-05-22
Słynne ham and eggs, czyli jajka sadzone na boczku wędzonym, rozpowszechnione w Stanach Zjednoczonych, w wielu krajach stanowią żelazny repertuar męskich śniadań.
źródło: NKJP: Tadeusz Rojek: Jak to się je: savoir-vivre przy stole, 1994
-
typ frazy: fraza rzeczownikowa
n2, odmienny: jajko , sadzone