groszek ptysiowy
-
kulin. małe kuleczki robione z parzonego ciasta ptysiowego, smażonego w tłuszczu lub pieczonego w piekarniku, spożywane jako dodatek do zup
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- podawać zupę z groszkiem ptysiowym
-
Na początek jest więc obiad - rzadziej z rosołem, częściej natomiast z zupami: może to być krem pieczarkowy, może być pomidorowa z groszkiem ptysiowym, bywa żur.
źródło: NKJP: Kucharka weselna, Dziennik Polski, 2003-12-27
Sposób wykonania: pieczarki opłukać, zetrzeć na tarce, dusić na margarynie z cebulą, pokrojoną w kostkę oraz niewielką ilością rosołu. Następnie wszystko zmiksować i połączyć z przecedzonym wywarem rosołowym, śmietaną i żółtkami. Dodać posiekaną pietruszkę. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
źródło: NKJP: Małgorzata Pawelec: Borowiki i pieczarki, Echo Dnia, 2007-03-16
Barszczyk, bulion i każdy rodzaj czystej zupy podanej w filiżance pije się jak kawę lub herbatę — bez pomocy łyżeczki, trzymając filiżankę za uszko. Gdy jednak w czystej zupie pływa groszek ptysiowy, łyżeczki używa się do wyławiania go.
źródło: NKJP: Tadeusz Rojek: Jak to się je : savoir-vivre przy stole, 1994
Cebulowa (35 000 zł), mimo informacji w menu, na pewno nie jest po francusku, przysypano ją bezsensownie groszkiem ptysiowym, a cebula posiekana częściowo w kosteczkę, a częściowo w paseczki, to już poważny błąd.
źródło: NKJP: Piotr Bikont: Jadłem w..., Magazyn Gazety Wyborczej, 1994-11-18
-
typ frazy: fraza rzeczownikowa
m3, odmienny: groszek , ptysiowy