-
1.a
tłuszcz konsystencją, kolorem i smakiem podobny do masła, otrzymywany z różnych olejów roślinnych, używany do smażenia potraw, pieczenia ciast i smarowania chleba -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: tłuszcz
-
- tania; niskokaloryczna margaryna
- margaryna do pieczenia, do smarowania pieczywa, do smażenia
- margaryna i smalec; masło i margaryna; olej i margaryna
- marka, producent; produkcja, spożycie; fabryka; kostka, łyżka, pudełko margaryny
- popyt na margarynę
- chleb, kanapka; opakowanie, pudełko z margaryną
- karton, opakowanie, pojemnik, pudło po margarynie
- rozpuścić margarynę; utrzeć margarynę (z czymś)
- posmarować, smarować, wysmarować (chleb, tortownicę) margaryną
- dodać coś do margaryny
- sięgać po margarynę
- posiekać, rozetrzeć, zagotować; wymieszać, zmieszać coś z margaryną
- dusić, przesmażyć, udusić, zrumienić coś na margarynie
-
Pani Zofia i jej mały synek żywią się tylko chlebem z margaryną i ziemniakami. U Jackowskich dzień mięsny jest w niedzielę.
źródło: NKJP: Krach w kieszeni, Dziennik Polski, 1998-03-23
Cebulę i czosnek obrać, posiekać i udusić na margarynie. Dodać szpinak i trzymać na ogniu, aż odparuje.
źródło: NKJP: Internet
Właśnie odłożył z niesmakiem długo lustrowane pudełko z margaryną. Niby wszystko się zgadzało: arcypolska marka, budząca wspomnienia z dzieciństwa, napis: „ Wyprodukowano z czystego oleju z rzepaku z polskich pól”, nawet kod kreskowy, zaczynający się od kombinacji cyfr 5-9-0, wskazujących na polskie pochodzenie wyrobu.
źródło: NKJP: Polska w koszyku, Dziennik Polski, 2002-11-30
Odlać trochę mleka do rozprowadzenia mąki, resztę zagotować z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlewać powoli mleko wymieszane z mąką, cały czas mieszając.
źródło: NKJP: Internet
Według ekspertów powrót do wyższych ceł na rzepak może pogorszyć wyniki ekonomiczne zakładów tłuszczowych [...], ale nie spowoduje wzrostu cen margaryn czy miksów.
źródło: NKJP: Monika Dzierżyńska-Nowak: Rynek żywności, Gazeta Wyborcza, 1997-07-02
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. margaryna
margaryny
D. margaryny
margaryn
C. margarynie
margarynom
B. margarynę
margaryny
N. margaryną
margarynami
Ms. margarynie
margarynach
W. margaryno
margaryny
-
fr. margarine
z gr. márgaron 'perła'