masło

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

1.a krowie

  • 1.a

    tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, otrzymany przez ubijanie śmietany zebranej z mleka krowiego, używany do smarowania pieczywa, smażenia potraw i pieczenia ciast
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • synonimy:  masełko
    hiperonimy:  tłuszcz
    • wiejskie; zjełczałe masło
    • kilogram masła
    • masło w blokach (pięciokilogramowych), w kostkach
    • masło i mleko
    • rynek; eksport, import; sprzedaż; spożycie; zakup; ceny; kawałek, kostka, łyżka, odrobina, osełka; reszta masła
    • nóż do masła; baranek, rzeźby z masła
    • foremka, forma; kartki na masło; kolejka po masło
    • bułka, chleb, szparagi z masłem
    • rydz w maśle
    • robić, ubijać; jeść; klarować, stopić, roztopić, topić; utrzeć masło; podsmażyć, przesmażyć, zasmażyć, zrumienić masło z czymś
    • posmarować, smarować (chleb, kanapkę, kromkę) masłem; polać/polewać coś masłem
    • dodać, wsypać coś; przekonać się do masła
    • sięgnąć/sięgać po masło
    • posiekać, utrzeć, zagotować coś z masłem
    • obsmażyć, poddusić, podsmażyć, przyrządzić, smażyć, udusić, zrumienić coś na maśle
  • To tu, latem, turyści chętnie przyjeżdżają by zobaczyć, jak kiedyś wyglądało wiejskie gospodarstwo domowe, zasmakować wypiekanego tu chleba z masłem również własnej roboty.

    źródło: NKJP: Wykorzystując naturalne walory, Euroregio Glacensis, 2001

    Krem: Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować „budyń”. Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po trochu wystudzony „budyń”. Utrzeć, aż będzie puszyste.

    źródło: NKJP: Ciasto orzechowe, Dziennik Polski, 2008-10-30

    [...] należy ograniczyć spożycie masła, smalcu, także margaryn, przede wszystkim u osób starszych.

    źródło: NKJP: Anna Knapik-Beśka: Jedzmy mięso!, Gazeta Częstochowska, 2003-08-16

    Poobierane z szypułek liście szpinaku [...] wyrzucić do gotującej się osolonej wody, zagotować przez 5 minut, odcedzić i kilkakrotnie przelać zimną wodą [...]. Gdy dobrze z wody ocieknie [...] przefasować przez sito włosienne i włożyć do rondla, w którym zasmażyć na biało łyżkę masła z łyżką mąki i rozprowadzić pół szklanką słodkiej śmietanki.

    źródło: NKJP: Zielono na talerzu, Dziennik Polski, 2003-05-31

    W drugie święto pojadę do teściowej. Świąteczne śniadanie będzie typowe: swojska kiełbasa i szynka, chrzan, sałatki, baranek z masła, jajka - poświęcone oczywiście.

    źródło: NKJP: Ryszard Pala: Czas dla twojego „konika”: DLA OKA I PODNIEBIENIA, Czas Ostrzeszowski, 2007

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: n2

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. masło
    masła
    D. masła
    maseł
    C. masłu
    masłom
    B. masło
    masła
    N. masłem
    masłami
    Ms. maśle
    masłach
    W. masło
    masła

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • psł. *maslo < *maz-slo 'masło; olej, oliwa'

    Forma prasłowiańska jest rzeczownikiem odczasownikowym od *mazati z przyrostkiem *-slo; pierwotne znaczenie: 'to, czym się maże, smaruje, mazidło, smarowidło'; zob.  mazać