-
2.
tłuszcz o stałej konsystencji, przechodzącej w płynną po lekkim podgrzaniu, otrzymywany z nasion i owoców niektórych roślin, używany do przygotowywania potraw, w przemyśle spożywczym, w produkcji kosmetyków i w lecznictwie -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA
Pielęgnacja ciała
przedmioty związane z pielęgnacją ciała -
hiperonimy: tłuszcz
-
- masło kakaowe, karite, shea; roślinne
-
Masło shea to jeden z najlepszych kosmetyków dla suchej skóry. Świetnie ją nawilża i uelastycznia, a w dodatku jest zupełnie ekologiczne i naturalne. Masło to pozyskuje się poprzez wytłaczanie ziaren z afrykańskiego drzewa [...]. Masło shea dostępne w sklepach ma kolor biały lub lekko żółty o ziarnistej formie i przyjemnej konsystencji rozpuszczalnej pod wpływem ciepła dłoni.
źródło: Internet: smelllikeme.pl/lifestyle
Na obszarze Unii Europejskiej czekolada będzie mogła w przyszłości zawierać oprócz masła kakaowego także inne tłuszcze, jak np. olej palmowy.
źródło: NKJP: Dziennik Polski, 2000-03-16
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: n2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. masło
masła
D. masła
maseł
C. masłu
masłom
B. masło
masła
N. masłem
masłami
Ms. maśle
masłach
W. masło
masła
-
+ masło + JAKIE -
psł. *maslo < *maz-slo 'masło; olej, oliwa'
Forma prasłowiańska jest rzeczownikiem odczasownikowym od *mazati z przyrostkiem *-slo; pierwotne znaczenie: 'to, czym się maże, smaruje, mazidło, smarowidło'; zob. mazać