-
1.a
będący mięsem -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- mięsny dodatek, produkt, surowiec; mięsna wkładka; mięsne odpadki
-
Żur wielkanocny - w przeciwieństwie do wigilijnego - musi być gęsty od smakowitych, mięsnych dodatków (jajeczka też są konieczne), ugotowany na wywarze z wędzonki (choć są też zwolennicy innej, mniej wonnej wersji żurku, gotowanego na podrobach, na przykład z królika), pachnieć majerankiem i czosnkiem.
źródło: NKJP: ANDRZEJ KOZIOŁ: Zupa na Wielkanoc, Dziennik Polski, 2008-03-08
O schronisku pamięta też [...] sieć sklepów X, która daje kości i inne mięsne odpadki.
źródło: NKJP: Agnieszka Neyk: Powiesić kota w worku, Gazeta Wyborcza, 1995-06-27
W jadłodajni żywi się przeciętnie 50 osób z miasta i powiatu. Gorącą zupę z mięsną wkładką i pieczywem oraz ciasto na deser może otrzymać drugie tyle mieszkańców znajdujących się w trudnych warunkach bytowych.
źródło: NKJP: A.Fidrysiak: Ostra zima na Mazowszu: Bez śmiertelnych ofiar, Tygodnik Ciechanowski, 2003-01-13
-
część mowy: przymiotnik
Stopień równy
liczba pojedyncza m1 m2 m3 n1, n2 ż M. mięsny
mięsny
mięsny
mięsne
mięsna
D. mięsnego
mięsnego
mięsnego
mięsnego
mięsnej
C. mięsnemu
mięsnemu
mięsnemu
mięsnemu
mięsnej
B. mięsnego
mięsnego
mięsny
mięsne
mięsną
N. mięsnym
mięsnym
mięsnym
mięsnym
mięsną
Ms. mięsnym
mięsnym
mięsnym
mięsnym
mięsnej
W. mięsny
mięsny
mięsny
mięsne
mięsna
liczba mnoga p1 m1 ndepr m1 depr pozostałe M. mięśni
mięśni
mięsne
mięsne
D. mięsnych
mięsnych
mięsnych
mięsnych
C. mięsnym
mięsnym
mięsnym
mięsnym
B. mięsnych
mięsnych
mięsnych
mięsne
N. mięsnymi
mięsnymi
mięsnymi
mięsnymi
Ms. mięsnych
mięsnych
mięsnych
mięsnych
W. mięśni
mięśni
mięsne
mięsne
-