-
1.
potrawa ze specjalnie uformowanego w małe trójkąty lub półkola ciasta, z nadzieniem mięsnym, grzybowym, warzywnym, owocowym lub serowym, gotowana w wodzie -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: potrawa
-
- domowe; wigilijne; smaczne, znakomite; gorące pierogi
- pierogi z grzybami, z jagodami, z kapustą, z kaszą gryczaną, z mięsem, z owocami, z serem, z truskawkami, z wiśniami, z ziemniakami; ze śliwkami; ze skwarkami, ze słoniną, ze śmietaną
- produkcja; degustacja; smak; kęs, miska, porcja; miłośnik, wielbiciel pierogów
- maszyna; farsz do pierogów
- przepis; ciasto na pierogi; kolejka po pierogi
- bar, sklep, stoisko; paczka, siatka; miska, półmisek, tacka, talerz; barszcz z pierogami
- lepić, przygotować, robić, zrobić; podać/podawać; polecać; kupić; zamówić; jeść, zjeść pierogi
- częstować; zajadać się pierogami
- iść, przychodzić do kogoś na pierogi
-
Sanepid nie dopuścił do sprzedaży pierogów wiejskich z kiszką, którymi chciała pochwalić się „Pierogarnia” [...]. W jej menu pozostały natomiast pierogi z kapustą i grzybami, z brokułami, z kaszą gryczaną i wątróbką, a także nowość - z rybą i ziołami. Dodatkową atrakcją była babcia, która na oczach klientów lepiła pierogi.
źródło: NKJP: Lepione od tygodnia, Dziennik Polski, 2003-08-16
Na wigilijnym stole będą też barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami oraz oczywiście ryby w różnych postaciach.
źródło: NKJP: Brylanty pod choinką, Dziennik Polski, 2000-12-23
Najprzyjemniejsze z moich wspomnień z dzieciństwa to właśnie wspólne łowienie ryb z tatą, wspólne robienie pierogów z jagodami, wspólne wyprawy do lasu na podglądanie dzikich zwierząt, wspólne obserwowanie nocnego nieba czy zbieranie minerałów.
źródło: NKJP: Justyna Dąbrowska: MOJA RODZINA I JA, Gazeta Wyborcza, 1993-07-30
Ciasto na pierogi powinno być takie, jak na bułki, nie bardzo słodkie. Pierożki robić niewielkie, kładąc w nie ciepłą jeszcze, ale nie gorącą kapustę.
źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Ślimak, ślimak, wystaw rogi, Dziennik Polski, 2006-08-19
[...] tajemnica dobrych pierogów polega na staranności. Ważne jest dobre przygotowanie farszu, a także ciasta, które powinno być cienkie, aby nie zdominowało całego pieroga.
źródło: NKJP: Św. Jacek „Pod Aniołami”, Dziennik Polski, 2003-08-18
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3, m2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. pieróg
pierogi
D. pieroga
pierogów
C. pierogowi
pierogom
B. pieróg
pot. pieroga
pierogi
N. pierogiem
pierogami
Ms. pierogu
pierogach
W. pierogu
pierogi
Inne uwagi
Zwykle lm
-
psł. *pirogъ 'rodzaj wyrobu z ciasta, spożywanego na ucztach'
Forma prasłowiańska jest derywatem od psł. *pirъ 'picie, pijatyka, libacja, uczta (kiedy się pije)', które pochodzi od *piti 'pić' z przyrostkiem *-rъ (Bor)