-
1.
mięso z tylnej części półtuszy, zwykle wieprzowej -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: mięso
-
- pieczona szynka; szynka wieprzowa; faszerowana
- szynka z dzika, z jelenia, z wieprza
- szynka z kością; z jakimś sosem, z warzywami
- szynka w cieście
- kawałek, kilogram szynki
- pieczeń, roladki, wywar z szynki
-
Najsławniejsze są wszelako lyońskie kiełbasy suche, wśród których króluje rosette z szynki lub łopatki, z dodatkiem boczku, ale tłuszczu nie może być więcej niż 25 procent.
źródło: NKJP: Dziennik Polski, 2002-03-30
Ładną pieczeń czyli szynkę z młodego wieprza zbić mocno, sparzyć wrzącym bajcem z wody z octem, cebuli i korzeni i postawić w zimnem miejscu na 24 godziny.
źródło: NKJP: Smakosz: Wieprz jak dzik, Dziennik Polski, 2000-11-04
Uczestniczące panie popisały się nie tylko różnorodnością pomysłów, ale również ich barwnością. Co wieś, to obyczaj. Były wspaniałe baby, mazurki, chleb w kształcie ryby, szynka pieczona z kością, jak również szynka wędzona w kominie.
źródło: NKJP: (eva): Baby, mazurki, chleb-ryba i szynka z komina, Euroregio Glacensis, 2000
[...] myślę, że wolelibyśmy szynkę w sosie barbecue - plastry gotowanej szynki, podsmażonej na maśle i krótko gotowanej w occie z dodatkiem gorczycy, pieprzu i odrobiny soli, podawanej w sosie barbecue.
źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Zespół tylnej nogi, Dziennik Polski, 2008-03-16
Trudno też nakłonić Alberta do przestrzegania diety. Nie jest on w stanie zrezygnować z dużej porcji przyprawionego po włosku makaronu, szynki z warzywami i wina, którego jest wielkim znawcą.
źródło: NKJP: Katarzyna Koziarz: Alpejski Puchar Świata, Gazeta Wyborcza, 1995-01-07
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. szynka
szynki
D. szynki
szynek
C. szynce
szynkom
B. szynkę
szynki
N. szynką
szynkami
Ms. szynce
szynkach
W. szynko
szynki
-
niem. Schinken