-
1.
cecha czegoś, co zostało niedawno przyrządzone, wyprodukowane lub zerwane i nie straciło jeszcze walorów smakowych, zapachowych i wizualnych -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- świeżość bułek, jedzenia, mięsa, owoców, pieczywa, produktów, ryb, towarów, wędlin, żywności
- przedłużyć; sprawdzić; tracić; utrzymać, zachować świeżość; przedłużenie świeżości (żywności)
-
Chleb zachowuje świeżość przez 5-6 dni.
źródło: NKJP: M.Barwicka: Cztery kilo na zakwasie, Tygodnik Ciechanowski, 2008-01-13
Oferujemy towary dla każdego. Są pozycje dla koneserów, np. bogaty wybór oliw [...] czy trufle, ale sprzedajemy też tanie, krajowe piwa. Słyniemy z najwyższej jakości i świeżości towarów.
źródło: NKJP: (ma.w): Delikatesy z północy, Nowiny Raciborskie, 2008-05-20
Problemy z jak najdłuższym utrzymaniem świeżości mięsa w domach występowały aż do czasu wynalezienia lodówki, która stała się powszechna dopiero współcześnie.
źródło: NKJP: Oby mięso świeżością pachniało, Nowiny Raciborskie, 2006-02-07
Gdy zeszłam na posiłek, podawano właśnie napoje... w brudnych, wielokrotnie używanych, plastikowych kubkach! Mam też spore wątpliwości co do zapewnień o świeżości podawanego jedzenia.
źródło: NKJP: Łukasz Żyła: Będzie więcej kursów, Tygodnik Rybnicki, 2008-11-04
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: , ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. świeżość
świeżości
D. świeżości
świeżości
C. świeżości
świeżościom
B. świeżość
świeżości
N. świeżością
świeżościami
Ms. świeżości
świeżościach
W. świeżości
świeżości
Inne uwagi
Zwykle lp
-
Zob. świeży