-
2.
jednostka masy równa 0,453 kilograma -
KATEGORIE FIZYCZNE
Cechy i właściwości materii
ciężar -
- funt cukru, czekolady, masła, mąki, mięsa, migdałów, miodu, oliwy, ryżu, sera, śliwek, wieprzowiny, wołowiny
-
Wszyscy chętni gapie, a było ich 800, mogli zrobić zakład oceniając liczbę funtów wołowiny z kością, jaka pozostanie po wypatroszeniu zwierzęcia.
źródło: NKJP: Krzysztof Szymborski: Jarmark idei, Polityka, 2005-03-19
Duże śliwki węgierki wydrylować z pestek, nacinając je jednym bokiem; ułożyć w kamiennym garnku i zalać gorącym lekkim syropem zrobionym z 1 funta cukru licząc na 3 funty owocu.
źródło: NKJP: Śliwki po staroświecku, Dziennik Polski, 2003-08-23
Cały Paryż wynalazł nowy snobizm. Gdy ktoś mówi, że dostał funt masła bez kartek, należy uśmiechnąć się z politowaniem i wycedzić niedbale: „Kupiłem 3 kilo cukru po 12 franków”.
źródło: NKJP: Andrzej Bobkowski: Szkice piórkiem: (Francja 1940-1944), 1957
[...] tuż obok z trzaskiem i hukiem przewrócił się kolejny wóz, z którego spadły na wiedźmina trzy worki pszennej mąki, kosztującej tu koronę za funt.
źródło: NKJP: Andrzej Sapkowski: Chrzest ognia, 2001
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. funt
funty
D. funta
funtów
C. funtowi
funtom
B. funt
funty
N. funtem
funtami
Ms. funcie
funtach
W. funcie
funty
-
+ funt + CZEGO -
śr.-w.-niem. phunt