czerwone mięso
-
kulin. mięso o kolorze ciemnoczerwonym, np. wołowina, wieprzowina, baranina, zwykle uważane za bardziej tłuste i mniej zdrowe niż białe mięso
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
antonimy: białe mięso
hiperonimy: mięso
-
- chude, tłuste; niezdrowe czerwone mięso
- spożycie czerwonego mięsa
dodatek do czerwonych mięs - jeść, jadać, zjadać czerwone mięso
-
Wzrost zamożności społeczeństwa nie zawsze jednak prowadzi do ogólnej poprawy stanu jego zdrowia. - Przykładem są Węgry, gdzie wyższe dochody przeznacza się raczej na papierosy, palinkę (owocowy wysokoprocentowy alkohol) i tłuste czerwone mięso, a nie na prowadzenie zdrowego stylu życia.
źródło: NKJP: Agnieszka Filas: Recepta na długowieczność, 1999
Osoby nie wyobrażające sobie jednego dnia bez bułki z kiełbasą czy szynką lub bez porcji mięsa w obiadowym daniu, mogą z powodzeniem oszukać podniebienie i z korzyścią dla zdrowia wyeliminować lub przynajmniej ograniczyć spożycie czerwonego mięsa, zajadając się równie smakowitym kotletem, tyle że sojowym.
źródło: NKJP: (KIS): Doceniona soja, Dziennik Polski, 2000-09-22
Wino to, o intensywnym smaku długo pozostającym na języku, pasuje do wielu potraw z czerwonych mięs i serów.
źródło: NKJP: Jarosław Cybulski, Adam Chrząstowski: Wieczor przy świecach, prasa, 1998
Sześć razy w tygodniu ćwiczy przez godzinę w siłowni. Nie jada czerwonego mięsa i słodyczy, codziennie pije dwa litry niegazowanej wody mineralnej.
źródło: NKJP: Gwiazdy poza kamerą, Dziennik Polski, 2000-12-02
Nadal najbardziej powszechnym składnikiem menu polskich rodzin pozostają ziemniaki i czerwone mięso, z którymi wyraźnie przegrywają potrawy z drobiu i ryb.
źródło: NKJP: Andrzej Chwalba: Obyczaje w Polsce : od średniowiecza do czasów współczesnych: praca zbiorowa, 2004
-
typ frazy: fraza rzeczownikowa
n2, odmienny; czerwone , mięso