czerwone mięso

  • kulin.  mięso o kolorze ciemnoczerwonym, np. wołowina, wieprzowina, baranina, zwykle uważane za bardziej tłuste i mniej zdrowe niż białe mięso
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • antonimy:  białe mięso
    hiperonimy:  mięso
    • chude, tłuste; niezdrowe czerwone mięso
    • spożycie czerwonego mięsa
      dodatek do czerwonych mięs
    • jeść, jadać, zjadać czerwone mięso
  • Wzrost zamożności społeczeństwa nie zawsze jednak prowadzi do ogólnej poprawy stanu jego zdrowia. - Przykładem są Węgry, gdzie wyższe dochody przeznacza się raczej na papierosy, palinkę (owocowy wysokoprocentowy alkohol) i tłuste czerwone mięso, a nie na prowadzenie zdrowego stylu życia.

    źródło: NKJP: Agnieszka Filas: Recepta na długowieczność, 1999

    Osoby nie wyobrażające sobie jednego dnia bez bułki z kiełbasą czy szynką lub bez porcji mięsa w obiadowym daniu, mogą z powodzeniem oszukać podniebienie i z korzyścią dla zdrowia wyeliminować lub przynajmniej ograniczyć spożycie czerwonego mięsa, zajadając się równie smakowitym kotletem, tyle że sojowym.

    źródło: NKJP: (KIS): Doceniona soja, Dziennik Polski, 2000-09-22

    Wino to, o intensywnym smaku długo pozostającym na języku, pasuje do wielu potraw z czerwonych mięs i serów.

    źródło: NKJP: Jarosław Cybulski, Adam Chrząstowski: Wieczor przy świecach, prasa, 1998

    Sześć razy w tygodniu ćwiczy przez godzinę w siłowni. Nie jada czerwonego mięsa i słodyczy, codziennie pije dwa litry niegazowanej wody mineralnej.

    źródło: NKJP: Gwiazdy poza kamerą, Dziennik Polski, 2000-12-02

    Nadal najbardziej powszechnym składnikiem menu polskich rodzin pozostają ziemniaki i czerwone mięso, z którymi wyraźnie przegrywają potrawy z drobiu i ryb.

    źródło: NKJP: Andrzej Chwalba: Obyczaje w Polsce : od średniowiecza do czasów współczesnych: praca zbiorowa, 2004

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    n2, odmienny;  czerwone ,  mięso 
Data ostatniej modyfikacji: 08.05.2011