ciała odpornościowe
-
med. płyny ustrojowe, stanowiące część układu odpornościowego człowieka, odpowiadające za obronę organizmu przed bakteriami, wirusami, pasożytami oraz grzybami
-
CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA
Budowa i funkcjonowanie ciała ludzkiego
części ciała, elementy i substancje składowe -
- wytwarzać ciała odpornościowe
-
Mleko kozie zawiera wszystkie ważne dla organizmu składniki odżywcze. Jest ono bogate w proteiny, witaminy, a przede wszystkim w ciała odpornościowe.
źródło: NKJP: (vinga): Niedocenione mleko, NTN Żuławy, 2000-01-21
Noworodki i niemowlęta nie mają jeszcze w pełni wykształconego układu odpornościowego, dysponują tylko ciałami odpornościowymi przekazywanymi im z mlekiem matki.
źródło: NKJP: SIEL: System ochronny, Gazeta Poznańska, 2001-07-23
O tej porze roku często się przeziębiamy. Do budowy ciał odpornościowych potrzebne nam są węglowodany, które „zjadamy” np. w [...] makaronie i ryżu.
źródło: NKJP: Bogumiła Nehrebecka: Coś na rozgrzewkę, Słowo Polskie Gazeta Wrocławska, 2005-10-24
Witamina C reguluje w organizmie prawidłową działalność fermentów i hormonów, sprzyja wytwarzaniu ciał odpornościowych oraz przyspiesza krzepnięcie krwi. Niedobór witaminy C bywa przyczyną osłabienia [...].
źródło: NKJP: Alicja Dubicka: Poradnik Sprzedawcy Żywności, 1973
-
typ frazy: fraza rzeczownikowa
p2, odmienny: ciała , odpornościowe