kwas mlekowy

  • biochem.  związek chemiczny tworzący się w wyniku fermentacji w kwaśnym mleku, serze i kiszonkach, a także powstający w mięśniach podczas dużego wysiłku fizycznego, stosowany w przemyśle spożywczym, garbarstwie, farbiarstwie
  • Zapisywane również w formie skróconej:  kw. mlekowy .

  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy


    CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA

    Budowa i funkcjonowanie ciała ludzkiego

    czynności i stany fizjologiczne

  • hiperonimy:  kwas
    • kwas mlekowy w mięśniach
    • bakterie, pałeczki; poziom; stężenie; oligomer kwasu mlekowego
      płyn do higieny (intymnej) z kwasem mlekowym
  • Naturalnym konserwantem, który wytwarza się podczas procesu kwaszenia, jest kwas mlekowy [...].

    źródło: NKJP: Jej wysokość główka, Dziennik Polski, 2002-12-27

    Warto wspomnieć,że probiotykiem jest również jogurt czy kefir zawierający żywe kultury bakterii kwasu mlekowego.

    źródło: NKJP: Ewa Szwedo: Porozmawiajmy o leczeniu antybiotykami, Nowiny Raciborskie, 2005-03-08

    Próbowałem zlekceważyć to dziwne odczucie, sądząc, że tak może właśnie hartuje się stal, że trening czyni mistrza i to po prostu – jak kwas mlekowy w mięśniach, przejdzie po krótkim czasie.

    źródło: NKJP: Andrzej Horubała: Farciarz, 2002

    Podane doustnie pałeczki kwasu mlekowego w korzystnych warunkach ponownie namnażają się, wypierają chorobotwórcze mikroorganizmy i ponownie przywracają równowagę we florze jelit.

    źródło: NKJP: Bożena Ryczkowska: Dysbioza matka chorób, prasa, 2001

    Masaż doskonale pobudza też przemianę materii i przyspiesza usuwanie zatruwających organizm szkodliwych substancji powstających w mięśniach na skutek zmęczenia, takich jak kwas mlekowy czy produkty rozpadu białka.

    źródło: NKJP: Małgorzata Budzyńska: Pomóż sobie sam, prasa, 2001

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    m3, odmienny:  kwas ,  mlekowy 
  • łac. acidum lacticum

Data ostatniej modyfikacji: 29.05.2011