kwas mlekowy
-
biochem. związek chemiczny tworzący się w wyniku fermentacji w kwaśnym mleku, serze i kiszonkach, a także powstający w mięśniach podczas dużego wysiłku fizycznego, stosowany w przemyśle spożywczym, garbarstwie, farbiarstwie
-
Zapisywane również w formie skróconej: kw. mlekowy .
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA
Budowa i funkcjonowanie ciała ludzkiego
czynności i stany fizjologiczne -
hiperonimy: kwas
-
- kwas mlekowy w mięśniach
- bakterie, pałeczki; poziom; stężenie; oligomer kwasu mlekowego
płyn do higieny (intymnej) z kwasem mlekowym
-
Naturalnym konserwantem, który wytwarza się podczas procesu kwaszenia, jest kwas mlekowy [...].
źródło: NKJP: Jej wysokość główka, Dziennik Polski, 2002-12-27
Warto wspomnieć,że probiotykiem jest również jogurt czy kefir zawierający żywe kultury bakterii kwasu mlekowego.
źródło: NKJP: Ewa Szwedo: Porozmawiajmy o leczeniu antybiotykami, Nowiny Raciborskie, 2005-03-08
Próbowałem zlekceważyć to dziwne odczucie, sądząc, że tak może właśnie hartuje się stal, że trening czyni mistrza i to po prostu – jak kwas mlekowy w mięśniach, przejdzie po krótkim czasie.
źródło: NKJP: Andrzej Horubała: Farciarz, 2002
Podane doustnie pałeczki kwasu mlekowego w korzystnych warunkach ponownie namnażają się, wypierają chorobotwórcze mikroorganizmy i ponownie przywracają równowagę we florze jelit.
źródło: NKJP: Bożena Ryczkowska: Dysbioza matka chorób, prasa, 2001
Masaż doskonale pobudza też przemianę materii i przyspiesza usuwanie zatruwających organizm szkodliwych substancji powstających w mięśniach na skutek zmęczenia, takich jak kwas mlekowy czy produkty rozpadu białka.
źródło: NKJP: Małgorzata Budzyńska: Pomóż sobie sam, prasa, 2001
-
typ frazy: fraza rzeczownikowa
m3, odmienny: kwas , mlekowy -
łac. acidum lacticum