kulin.wypiek z ciasta francuskiego - masy, którą po umiejętnym kilkakrotnym wałkowaniu, przerywanym chłodzeniem, należy wypiekać w wysokiej temperaturze
Kiedy wszystko stało nareszcie na stole przykrytym białym francuskim obrusem, siadała i piła herbatę, zajadając biszkopty z konfiturą, czasami kruche ciasto francuskie, a w zupełnie wyjątkowych okolicznościach rożki napełnione dziką różą.
źródło: NKJP: Krystyna Kofta: Sezon na papierówki, 2003
Powrócił także do rodzinnej tradycji wyrobu kremów i kremówek, tak jak w dawnych czasach. Jak oka w głowie strzeże rodzinnych przepisów na firmowe serniki wiedeńskie, ciasto francuskie, eklery i kołaczyki na maśle. Są one chlubą Szytenhelmów.
źródło: NKJP: Iza Salamon: Słodkie życie, Tygodnik Rybnicki, 2006-11-14
Zawiera dużo glutenu, który nadaje ciastom spójność i jędrność. Nadaje się do ciasta drożdżowego, biszkoptów, makaronów, ciast francuskich, lanych klusek i zaprawiania potraw.
źródło: NKJP: (AGA): Do ciast i zup, Dziennik Bałtycki, 1999-12-16
A jednak coś z francuskiej kuchni Polacy szczególnie sobie upodobali - ciasto francuskie, zwane w niektórych książkach kucharskich ciastem listkowym. Podobnie jak tort Sachera zostało wynalezione przypadkowo, i to nie przez mistrza cukierniczego lub piekarniczego, ale przez ucznia, w XVII wieku, w Strasburgu.
źródło: NKJP: Ciasto francuskie, Dziennik Polski, 2003-03-01