kulin.masa powstała z połączenia masy z mąki pszennej, jaj, soli i octu lub kwasku cytrynowego z masą maślaną, złożoną z masła i niewielkiej ilości mąki, przygotowywana z dodatkiem środków spulchniających: drożdży lub śmietany bądź twarogu
Jego receptura obwarowana jest wieloma innymi wymogami, które np. nakazują najwyższą staranność przy wyrobie ciasta półfrancuskiego, które z dodatkiem surowego masła wyrabia się do siódmych potów, bo dopiero wtedy się listkuje, staje się chrupkie i rozpływa się na podniebieniu.
źródło: NKJP: Danuta Pawlicka: Marcińskie rogale z certyfikatem, Gazeta Poznańska, 2003-11-04
– Tajemnica rogali świętomarcińskich tkwi w cieście i nadzieniu. Podstawę stanowi ciasto półfrancuskie, drożdżowe, które specjalnie się listkuje i smaruje masłem.
źródło: NKJP: Aurelia Pawlak: Delicje w rogalu, Polska Głos Wielkopolski, 2006-11-06
W Cukierni Królewskiej (przy ul. Królewskiej) można też kupić makowiec na cieście półfrancuskim (kilogram za 16 zł), a mazurki są sporo droższe niż gdzie indziej, po 25 i 28 złotych. - Ale to ciasto kruche na maśle, ze śmietaną, z żółtkami. I mnóstwo bakalii.
źródło: NKJP: (MM): Mazurek jak snickers, Dziennik Polski, 2006-04-15
[...] ...natomiast mam monopol na paszteciki, których setka właśnie upieczona, z pieczarkami, z ciasta półfrancuskiego. Pójdą w 5 minut na imprezie...