półkruche ciasto

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

1. masa

  • 1.

    kulin.  masa przygotowywana z mąki, tłuszczu, białek i żółtek jaj, śmietany oraz ewentualnie cukru, podobna do kruchego ciasta, ale różniąca się od niego dodatkiem proszku do pieczenia, białek jaj i mniejszą zawartością tłuszczu, słodka lub wytrawna
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

    • ciasteczka z półkruchego ciasta
    • przygotować półkruche ciasto
  • Rodzajów mięsnego paja jest chyba tyle, ile akadyjskich rodzin. Rodzina mojego ojca pochodzi w prostej linii od akadyjskiej rodziny Cobequid, której przepis na paj zawiera dodatek ziemniaków i marchwi oraz półkruche ciasto.

    źródło: NKJP: Big Al: Akadyjski paj mięsny, Pinezka.pl, 2005-09

    Wyzwanie podjęła babcia, która zadeklarowała wprawdzie nie uszka, ale swoją specjalność - kulebiaczki z kapustą i grzybami. No i już drugi dzień przygotowuje kilkadziesiąt pysznych kulebiaków z półkruchego ciasta, z aromatycznym nadzieniem...

    źródło: NKJP: cm: W babciach ratunek, 2007-12-18

    Gości witano w progu przepalanką. Na stole serwowano m.in. osutki, czyli ciasteczka z półkruchego ciasta oraz pierogi z serem zapiekane w piecu.

    źródło: NKJP: (MAJ): Smaki regionu, Gazeta Krakowska, 2007-02-19

    Ciasto, do wyrobu którego użyto również śmietany, białek jaj i proszku do pieczenia, nazywane jest ciastem półkruchym.

    źródło: NKJP: Internet

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    n2, odmienny:  półkruche ,  ciasto 
    Zwykle lp