pieczeń rzymska
-
kulin. potrawa w podstawowej wersji sporządzana z mielonego, odpowiednio doprawionego mięsa z dodatkiem jajka, czerstwej, namoczonej bułki i podsmażonej cebuli, pieczona w podłużnej brytfance, podawana na ciepło lub zimno
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- kawałek pieczeni rzymskiej
przepis na pieczeń rzymską - upiec pieczeń rzymską
- kawałek pieczeni rzymskiej
-
W piecyku dojrzewała pieczeń rzymska z prowansalskimi ziołami i pyzy z cebulką. Na szczęście pieczeń można zawsze podać na zimno. A pyzy odsmażyć.
źródło: NKJP: Krystyna Boglar: Zobaczysz, że pewnego dnia..., 1996
Po zaspokojeniu pierwszego głodu nałożył sobie jeszcze żeberek, kawałek pieczeni rzymskiej z sosem pomidorowym i pieczonego kartofla, dolał soku jabłkowego i powoli pojadał, rozmyślając o różnych dziwach tego świata.
źródło: NKJP: Piotr Niklewicz: Niezwykła kariera Antoniego K., 2006
Dziś podaję podstawowy przepis na pieczeń rzymską. Można do niej oczywiście dodawać ulubione przyprawy i zioła, tworząc niezliczone warianty [...].
źródło: Internet: www.magazynkuchenny.com
Kelner trzyma w rękach tacę, na tacy jest talerz pod metalowym przykryciem. Pieczeń rzymska dla pana, mówi. Kociak szybko zjada obiad [...].
źródło: NKJP: Marek Kochan: Plac zabaw, 2007
[...] upiekłam dwie pieczenie rzymskie - jedna nadziewana jajkami, a druga kaszanką.
źródło: Internet: www.mojawyspa.co.uk
-
typ frazy: fraza rzeczownikowa
ż, odmienny: pieczeń , rzymska