pieczeń rzymska

  • kulin.  potrawa w podstawowej wersji sporządzana z mielonego, odpowiednio doprawionego mięsa z dodatkiem jajka, czerstwej, namoczonej bułki i podsmażonej cebuli, pieczona w podłużnej brytfance, podawana na ciepło lub zimno
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • synonimy:  klops
    hiperonimy:  potrawa
    • kawałek pieczeni rzymskiej
      przepis na pieczeń rzymską
    • upiec pieczeń rzymską
  • W piecyku dojrzewała pieczeń rzymska z prowansalskimi ziołami i pyzy z cebulką. Na szczęście pieczeń można zawsze podać na zimno. A pyzy odsmażyć.

    źródło: NKJP: Krystyna Boglar: Zobaczysz, że pewnego dnia..., 1996

    Po zaspokojeniu pierwszego głodu nałożył sobie jeszcze żeberek, kawałek pieczeni rzymskiej z sosem pomidorowym i pieczonego kartofla, dolał soku jabłkowego i powoli pojadał, rozmyślając o różnych dziwach tego świata.

    źródło: NKJP: Piotr Niklewicz: Niezwykła kariera Antoniego K., 2006

    Dziś podaję podstawowy przepis na pieczeń rzymską. Można do niej oczywiście dodawać ulubione przyprawy i zioła, tworząc niezliczone warianty [...].

    źródło: Internet: www.magazynkuchenny.com

    Kelner trzyma w rękach tacę, na tacy jest talerz pod metalowym przykryciem. Pieczeń rzymska dla pana, mówi. Kociak szybko zjada obiad [...].

    źródło: NKJP: Marek Kochan: Plac zabaw, 2007

    [...] upiekłam dwie pieczenie rzymskie - jedna nadziewana jajkami, a druga kaszanką.

    źródło: Internet: www.mojawyspa.co.uk

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    ż, odmienny:  pieczeń ,  rzymska 
Data ostatniej modyfikacji: 08.12.2014