kwas żółciowy
-
fizjol. związek chemiczny powstający w wątrobie w wyniku rozkładu cholesterolu, odpowiedzialny za prawidłowe wchłanianie lipidów oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz pobudzanie motoryki jelit
-
Zapisywane również w formie skróconej: kw. żółciowy .
-
CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA
Budowa i funkcjonowanie ciała ludzkiego
części ciała, elementy i substancje składowe -
- nadmiar, niedobór; rozkład; produkcja; wydzielanie kwasów żółciowych
-
Cząsteczki LDL dostarczają cholesterol do komórek ciała, a HDL odbierają z komórek nadmiar cholesterolu i transportują z powrotem do wątroby (jest tam używany m.in. do produkcji kwasu żółciowego lub rozkładany i potem wydalany). HDL nazywany jest dobrym cholesterolem [...].
źródło: NKJP: Bogumiła Nehrebecka: Zły i bardzo dobry cholesterol, Słowo Polskie Gazeta Wrocławska, 2005-04-12
[...] większa ilość cholesterolu zamienia się w kwas żółciowy. Obniżenie stężenia cholesterolu w osoczu jest jednak względnie małe, ponieważ występuje kompensacyjne zwiększenie syntezy cholesterolu.
źródło: NKJP: Internet
W procesach wchłaniania witaminy A z przewodu pokarmowego uczestniczą kwasy żółciowe oraz witamina E (tokoferol).
źródło: NKJP: Jacek Roik: Choroby cywilizacyjne, 2008
Cholesterol jest tłuszczowym związkiem chemicznym, niezbędnym do życia. Bierze udział w tworzeniu hormonów sterydowych, kwasów żółciowych i witaminy D, jest składnikiem błon komórkowych.
źródło: NKJP: SSIEL: Czego unikać, Gazeta Poznańska, 2005-03-29
-
typ frazy: fraza rzeczownikowa
m3, odmienny: kwas , żółciowy