kwas żółciowy

  • fizjol.  związek chemiczny powstający w wątrobie w wyniku rozkładu cholesterolu, odpowiedzialny za prawidłowe wchłanianie lipidów oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz pobudzanie motoryki jelit
  • Zapisywane również w formie skróconej:  kw. żółciowy .

  • CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA

    Budowa i funkcjonowanie ciała ludzkiego

    części ciała, elementy i substancje składowe

    • nadmiar, niedobór; rozkład; produkcja; wydzielanie kwasów żółciowych
  • Cząsteczki LDL dostarczają cholesterol do komórek ciała, a HDL odbierają z komórek nadmiar cholesterolu i transportują z powrotem do wątroby (jest tam używany m.in. do produkcji kwasu żółciowego lub rozkładany i potem wydalany). HDL nazywany jest dobrym cholesterolem [...].

    źródło: NKJP: Bogumiła Nehrebecka: Zły i bardzo dobry cholesterol, Słowo Polskie Gazeta Wrocławska, 2005-04-12

    [...] większa ilość cholesterolu zamienia się w kwas żółciowy. Obniżenie stężenia cholesterolu w osoczu jest jednak względnie małe, ponieważ występuje kompensacyjne zwiększenie syntezy cholesterolu.

    źródło: NKJP: Internet

    W procesach wchłaniania witaminy A z przewodu pokarmowego uczestniczą kwasy żółciowe oraz witamina E (tokoferol).

    źródło: NKJP: Jacek Roik: Choroby cywilizacyjne, 2008

    Cholesterol jest tłuszczowym związkiem chemicznym, niezbędnym do życia. Bierze udział w tworzeniu hormonów sterydowych, kwasów żółciowych i witaminy D, jest składnikiem błon komórkowych.

    źródło: NKJP: SSIEL: Czego unikać, Gazeta Poznańska, 2005-03-29

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    m3, odmienny:  kwas ,  żółciowy 
Data ostatniej modyfikacji: 16.10.2015