-
1.
substancja o kwaśnym smaku i charakterystycznym zapachu -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
budowa i funkcjonowanie roślin
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
przyprawy, smaki -
- naturalny kwas; kwas cytrynowy, owocowy, kapuściany
- kwas z cytryny, z kiszonej kapusty
-
Można też rozwinąć produkcję w wytwórnię aparatury cukrowniczej i uruchomić wytwórnię kwasu cytrynowego. To już kiedyś w Raciborzu funkcjonowało i myślę, że jest realna szansa na reaktywowanie tej działalności.
źródło: NKJP: Grzegorz Wawoczny: Gorycz w słodkim biznesie, Nowiny Raciborskie, 2002-03-13
Najsmaczniejszy jest kapuśniak na mięsie wołowym. Po ugotowaniu jak zwykle rosołu, z dodaniem paru suszonych grzybów, przecedzić go do czysta, wlać kwasu kapuścianego wraz z niewielką ilością kapusty z cebulą poszatkowaną.
źródło: NKJP: Smakosz: Kapuśniak, Dziennik Polski, 2000-10-28
- Czy metoda ta wymaga wcześniejszych przygotowań i specjalnej pielęgnacji po zabiegu? - Tak. Zanim z niej skorzystamy, w domu bądź też w naszym gabinecie, trzeba wykonać eksfoliację delikatnym pilingiem na bazie kwasów owocowych, którym usuwamy martwy naskórek i wydzielinę gruczołów łojowych z powierzchni skóry.
źródło: NKJP: Andrzejkowa opalenizna, Nowiny Raciborskie, 2004-11-16
Od wczoraj Rosjanie nadużywający napojów wyskokowych, nie muszą już domowym sposobem przyrządzać kwasu z kiszonej kapusty, uważanego za najlepsze remedium na kaca. Firma Otczakowo, produkująca piwo i wódkę, wprowadziła ten tradycyjny napój do sprzedaży jeszcze przed świętami Wielkanocy, które są okazją do większego spożycia alkoholu.
źródło: NKJP: (AFP): Kwas na kaca, Dziennik Polski, 2000-04-28
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. kwas
kwasy
D. kwasu
kwasów
C. kwasowi
kwasom
B. kwas
kwasy
N. kwasem
kwasami
Ms. kwasie
kwasach
W. kwasie
kwasy
-
psł. *kvasъ 'zaczyn, zakwas; kwaśny smak; kwaskowaty napój'