-
1.
kulin. ciastko o podłużnym kształcie, robione z parzonego ciasta, przekładane bitą śmietaną lub kremem i polane z wierzchu czekoladą -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- ekler z bitą śmietaną
-
Jak oka w głowie strzeże rodzinnych przepisów na firmowe serniki wiedeńskie, ciasto francuskie, eklery i kołaczyki na maśle.
źródło: NKJP: Iza Salamon: Słodkie życie, Tygodnik Rybnicki, 2006-11-14
Tak przepysznych eklerów nie jadłam już dawno! Te z cukierni K. Kobińska są poezją smaku - dokładnie tak słodkie, jak być powinny, z zewnątrz chrupiące do granic rozkoszy.
źródło: NKJP: Tadeusz Płatek: Jak opona Pirelli, Gazeta Krakowska, 2003-06-15
Ta zacna encyklopedia sztuki kulinarnej podaje, że eklery robi się z kremem lub ewentualnie z bitą śmietaną, przy czym w wydaniu klasycznym winien to być krem kawowy lub czekoladowy.
źródło: NKJP: Piotr Bikont: Ciasteczka, Gazeta Wyborcza, 1993-12-03
Wspominamy smaczne napoleonki, eklery, ciasta owocowe, biszkopciki i sucharki chętnie konsumowane przez maluchy.
źródło: NKJP: Eugenia Czyż: Kącik wspomnień, Nakielski Czas, 2005-06-01
Prawie wszyscy rok wcześniej zatruli się kremowymi ciastkami, które pochodziły z jednej ze słupskich cukierni. - 20 lipca zjadłem eklera, dzień później pojawiły się objawy zatrucia.
źródło: NKJP: (mag): Długa kolejka świadków, Dziennik Bałtycki, 1999-10-30
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. ekler
eklery
D. eklera
eklerów
C. eklerowi
eklerom
B. eklera
eklery
N. eklerem
eklerami
Ms. eklerze
eklerach
W. eklerze
eklery
-
fr. éclair 'błysk, błyskawica; zamek błyskawiczny; ciastko z kremem'