cukier złożony
-
chem. związek chemiczny należący do grupy węglowodanów, składający się z dwóch lub więcej cząsteczek cukrów prostych, w organizmach pełniący rolę materiału budulcowego i zapasowego
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- zawierać cukier złożony
-
Godne polecenia jest łączenie truskawek z jogurtami, kefirem czy mlekiem acidofilnym. Ponieważ owoce zawierają dużo sacharozy (cukier złożony), nie ma potrzeby dodawania dużej ilości cukru. Łyżeczka w zupełności wystarczy.
źródło: NKJP: (maja): Na smukłą linię i przeciw zawałowi, Dziennik Bałtycki, 2000-07-01
Pszczoły nie trawią sacharozy [...], więc pobierając syrop dodają do niego enzymy (inwertazę), aby rozłożyć cukier złożony na cukry proste (glukozę i fruktozę), bo cukry proste pszczoła trawi. Enzymy wydziela przy pomocy specjalnych gruczołów.
źródło: NKJP: Internet
W wyniku fotosyntezy powstaje tlen oraz cukry proste, które łącząc się budują cukry złożone, takie jak celuloza i lignina.
źródło: NKJP: Joanna Mieszkowicz, Jakub Trojanek: Kalkulator co2 odkryj swój ślad klimatyczny, ogranicz go i posadź drzewa!, Zielone Brygady. Pismo Ekologów, 2006-09-01
W organizmie chorego brakuje enzymu odpowiedzialnego za prawidłową przemianę sacharydów. Powoduje to odkładanie się cukrów złożonych we wszystkich rodzajach tkanki łącznej i stopniowe niszczenie jej.
źródło: NKJP: Romuald Piela: Walczą o Michałka, Gazeta Wrocławska, 2003-08-08
-
typ frazy: fraza rzeczownikowa
m3, odmienny: cukier , złożony