cukier złożony

  • chem.  związek chemiczny należący do grupy węglowodanów, składający się z dwóch lub więcej cząsteczek cukrów prostych, w organizmach pełniący rolę materiału budulcowego i zapasowego
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

    • zawierać cukier złożony
  • Godne polecenia jest łączenie truskawek z jogurtami, kefirem czy mlekiem acidofilnym. Ponieważ owoce zawierają dużo sacharozy (cukier złożony), nie ma potrzeby dodawania dużej ilości cukru. Łyżeczka w zupełności wystarczy.

    źródło: NKJP: (maja): Na smukłą linię i przeciw zawałowi, Dziennik Bałtycki, 2000-07-01

    Pszczoły nie trawią sacharozy [...], więc pobierając syrop dodają do niego enzymy (inwertazę), aby rozłożyć cukier złożony na cukry proste (glukozę i fruktozę), bo cukry proste pszczoła trawi. Enzymy wydziela przy pomocy specjalnych gruczołów.

    źródło: NKJP: Internet

    W wyniku fotosyntezy powstaje tlen oraz cukry proste, które łącząc się budują cukry złożone, takie jak celuloza i lignina.

    źródło: NKJP: Joanna Mieszkowicz, Jakub Trojanek: Kalkulator co2 odkryj swój ślad klimatyczny, ogranicz go i posadź drzewa!, Zielone Brygady. Pismo Ekologów, 2006-09-01

    W organizmie chorego brakuje enzymu odpowiedzialnego za prawidłową przemianę sacharydów. Powoduje to odkładanie się cukrów złożonych we wszystkich rodzajach tkanki łącznej i stopniowe niszczenie jej.

    źródło: NKJP: Romuald Piela: Walczą o Michałka, Gazeta Wrocławska, 2003-08-08

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    m3, odmienny:  cukier ,  złożony 
Data ostatniej modyfikacji: 14.12.2016