-
2.
zawierający mało tłuszczu - substancji o dużej wartości kalorycznej -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- chudy boczek, ser, twarożek; chuda ryba, szynka, wędlina, wołowina; chude mięso, mleko
-
[...] podała mu grahamkę z chudym twarogiem i dżemem.
źródło: NKJP: Irena Matuszkiewicz: Nie zabijać pająków, 2007
Do kapusty zasmażanej potrzebny jest dobry chudy boczek oraz zasmażka z cebulki.
źródło: NKJP: (waw): Smak śląskiej kuchni, Nowiny Raciborskie, 2007-06-19
-
część mowy: przymiotnik
Stopień równy
liczba pojedyncza m1 m2 m3 n1, n2 ż M. chudy
chudy
chudy
chude
chuda
D. chudego
chudego
chudego
chudego
chudej
C. chudemu
chudemu
chudemu
chudemu
chudej
B. chudego
chudego
chudy
chude
chudą
N. chudym
chudym
chudym
chudym
chudą
Ms. chudym
chudym
chudym
chudym
chudej
W. chudy
chudy
chudy
chude
chuda
liczba mnoga p1 m1 ndepr m1 depr pozostałe M. chudzi
chudzi
chude
chude
D. chudych
chudych
chudych
chudych
C. chudym
chudym
chudym
chudym
B. chudych
chudych
chudych
chude
N. chudymi
chudymi
chudymi
chudymi
Ms. chudych
chudych
chudych
chudych
W. chudzi
chudzi
chude
chude
Stopień wyższy
liczba pojedyncza m1 m2 m3 n1, n2 ż M. chudszy
chudszy
chudszy
chudsze
chudsza
D. chudszego
chudszego
chudszego
chudszego
chudszej
C. chudszemu
chudszemu
chudszemu
chudszemu
chudszej
B. chudszego
chudszego
chudszy
chudsze
chudszą
N. chudszym
chudszym
chudszym
chudszym
chudszą
Ms. chudszym
chudszym
chudszym
chudszym
chudszej
liczba mnoga p1 m1 ndepr m1 depr pozostałe M. chudsi
chudsi
chudsze
chudsze
D. chudszych
chudszych
chudszych
chudszych
C. chudszym
chudszym
chudszym
chudszym
B. chudszych
chudszych
chudszych
chudsze
N. chudszymi
chudszymi
chudszymi
chudszymi
Ms. chudszych
chudszych
chudszych
chudszych
-
psł. *chudъ