ciemny chleb
-
chleb z mąki żytniej lub razowej
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- kawałek, kromka ciemnego chleba
grzanka z ciemnego chleba - jeść ciemny chleb
- kawałek, kromka ciemnego chleba
-
Po przystawkach podano świetny chłodnik hiszpański gazpacho (14 zł) oraz zupę rybną z bobem i pomidorami (16 zł), której towarzyszyć miała grzanka z ciemnego chleba z czosnkiem, lecz nie towarzyszyła. Nawet bez grzanki zupa była bardzo smaczna.
źródło: NKJP: Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki: Ostre klimaty, Polityka, 2007-07-21
Szydłowski podkreśla, że w Polsce i Europie spada spożycie zwykłego i ciemnego chleba. Z uwagi na zdrowie człowieka, nie jest to zjawisko korzystne. Organizacje piekarzy z krajów Unii Europejskich przystąpiły już nawet do propagowania tradycyjnego pieczywa jako zdrowej żywności.
źródło: NKJP: Jacek Sieński: Piekarskie forum, Dziennik Bałtycki, 2003-03-17
Ze swoimi kolegami - klerykami z Kolegium w Starej Wsi przychodził na obiady. To były trudne czasy, więc dzieliliśmy się z nimi, czym mogliśmy - ciemnym chlebem, który był pieczony ze zboża, mielonego w żarnach. Zawsze jeden bochen był przeznaczany dla księży ze Starej Wsi.
źródło: NKJP: (MIGA): 3 pytania do..., Dziennik Polski, 2008-06-16
I mam taki problem, że chleb razowy, który kupuję jest strasznie kwaśny i szczerze mi nie smakuje. Nie wiem dlaczego przecież grahamki są ok. A Wam jakie ciemne chleby smakują najlepiej?
źródło: NKJP: Internet
-
typ frazy: fraza rzeczownikowa
m3, odmienny: ciemny , chleb