-
1.a
mięso z grzbietowej i lędźwiowej półtuszy wieprzowej -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: mięso
-
- faszerowany, marynowany, nadziewany, pieczony, wędzony; zawijany schab; schab wieprzowy; schab po cygańsku, po góralsku, po myśliwsku, po tarnowsku, po warszawsku
- schab bez kości; z dzika; z grilla
- schab z kością; z brzoskwinią, z frytkami, z grzybami, z jabłkami, z kapustą, z morelami, z owocami, z surówką, z suszonymi śliwkami, z ziemniakami
- schab w galarecie, w jakimś sosie
- bigos i schab; karkówka i schab; ogonówka i schab; szynka i schab
- smak; kawał, kawałek, kilo, plaster, porcja schabu
- filet, roladki, zrazy ze schabu
- bułka, kanapka ze schabem
- kupić; kroić, pokroić; dusić, piec, przyrządzić, przysmażyć, robić, smażyć, upiec, zrobić; podawać; jeść, zjeść; polecać schab
-
Zrobiłam na dziś schab z owocami i razem z Mirulem przyrządziliśmy trzy duże sałatki.
źródło: NKJP: Krystyna Kofta: Lewa, wspomnienie prawej, 2003
Robert Makłowicz gościł niedawno w Bieszczadach, gdzie powstawały dwa odcinki jego telewizyjnego magazynu „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”. [...] W pierwszym z nich [...] będzie można zobaczyć, jak w terenie przyrządza się [...] schab z dzika [...].
źródło: NKJP: Gotowanie w Bieszczadach, Dziennik Polski, 2003-01-30
Około 1 kg schabu bez kości nacinamy na długość tak, aby można było wsunąć w ten otwór kiełbasę śląską [...]. Następnie pieprzymy, solimy i przysmażamy schab z wszystkich stron na smalcu.
źródło: NKJP: Internet
O szóstej rano, przerażona, że może nie starczy jej jedzenia, stanęła jeszcze w kolejce do mięsnego. Udało jej się złapać ostatni kawał dobrego, chudego baleronu i dwa kilo schabu z kością.
źródło: NKJP: Włodzimierz Kowalewski: Excentrycy, 2007
80 proc. [ankietowanych] nigdy nie miało na talerzu schabu w sosie śliwkowym.
źródło: NKJP: Ewa Piłat: Raport Dziennika Polskiego, Dziennik Polski, 2005-11-25
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. schab
schaby
D. schabu
schabów
C. schabowi
schabom
B. schab
schaby
N. schabem
schabami
Ms. schabie
schabach
W. schabie
schaby
Inne uwagi
Zwykle lp
-
Pochodzenie niejasne. Na uwagę zasługują poświadczenia gwarowe bez nagłosowego s-, por. chaba / chab , chaby / skaby (l.mn.) ‘żebro, żebra, kości sterczące spod skóry’, ‘chude mięso’, ‘odpadki bydlęce’, kasz. χaba ‘chuda krowa’ oraz czes. dial. chabanina ‘suche, liche mięso’, chabor(/-a) ‘kość, gnat; świńska łopatka; chude zwierzę domowe’ i in. Pierwotne znaczenie to najprawdopodobniej ‘kość, żebro, kości, żebra’ > ‘mięso z żebrami’.