-
1.b
przyrządzony ze schabu -
W rodzaju męskim używane w znaczeniu kotlet schabowy .
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- kotlet, sznycel schabowy; szpadki schabowe
-
W święta najważniejsze jest śniadanie wielkanocne. Na obiad w pierwszy dzień świąt przygotowuję żurek z kiełbasą, jajkiem i łyżką chrzanu. Na drugie danie będzie kotlet schabowy, frytki i ćwikła z chrzanem.
źródło: NKJP: (AF, ALG): Jajka już wymalowane, Dziennik Polski, 2002-03-30
Kiełbasa po juhasku - 6 zł, biała kiełbasa „Ku Dziurze” - 6 zł, kotlet schabowy panierowany - 8 zł, schabowy po parysku również za 8 zł, szpadki schabowe w tej samej cenie, kotlet „Trzy Kominy” w cenie 16 zł, jagnię duszone z kością, które możemy dostać za 0,7zł/10g i in.
źródło: NKJP: Wasz Sybaryta: Klub srebrnego widelca, prasa, 1999
Ciekawy jest rumsztyk po warszawsku (70 tys.) - panierowany kotlet wołowy, pod panierką zgrabnie ułożona podsmażana cebula, a na wierzchu wyśmienity sos bearneński. Problem w tym, że samo mięso jest nie najlepsze. Niewiele lepiej przyrządzone mięso składa się na sznycel schabowy „Puszta” (100 tys.).
źródło: NKJP: Piotr Bikont: POWRÓT DO EUROPY, Gazeta Wyborcza, 1992-04-17
-
część mowy: przymiotnik
Stopień równy
liczba pojedyncza m1 m2 m3 n1, n2 ż M. schabowy
schabowy
schabowy
schabowe
schabowa
D. schabowego
schabowego
schabowego
schabowego
schabowej
C. schabowemu
schabowemu
schabowemu
schabowemu
schabowej
B. schabowego
schabowego
schabowy
schabowe
schabową
N. schabowym
schabowym
schabowym
schabowym
schabową
Ms. schabowym
schabowym
schabowym
schabowym
schabowej
W. schabowy
schabowy
schabowy
schabowe
schabowa
liczba mnoga p1 m1 ndepr m1 depr pozostałe M. schabowi
schabowi
schabowe
schabowe
D. schabowych
schabowych
schabowych
schabowych
C. schabowym
schabowym
schabowym
schabowym
B. schabowych
schabowych
schabowych
schabowe
N. schabowymi
schabowymi
schabowymi
schabowymi
Ms. schabowych
schabowych
schabowych
schabowych
W. schabowi
schabowi
schabowe
schabowe
-
Zob. schab