forum

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

5. internetowe

• 5.

internetowa forma dyskusji publicznej
  • CZŁOWIEK I TECHNIKA

Komunikacja na odległość

Internet

• forum dyskusyjne, internetowe; historyczne, randkowe, regionalne, tematyczne
    • forum bibliotekarzy, czytelników, mieszkańców czegoś, miłośników komunikacji
    • czaty i fora
    • użytkownik; nazwa, strona forum
    • kolega, koleżanka, znajomy z forum
    • dyskusja, komentarz, pytanie, wpis, wypowiedź, zapytanie na forum
    • forum działa od kiedyś, powstało kiedyś
    • odwiedzić/odwiedzać, przeglądać, stworzyć, śledzić, utworzyć, założyć forum
    • korzystać; znać kogoś z forum
    • wejść/wchodzić, zaglądać, zapraszać kogoś na forum; kontaktować się, poznać kogoś przez forum
    • być, czytać, dyskutować, napisać, pisać, podyskutować, pojawić się/pojawiać się, przeczytać, posiedzieć, rozmawiać, siedzieć, udzielać się na forum
  • Najczęstszą, niezwiązaną z działalnością zawodową przyczyną korzystania z internetu było komunikowanie się poprzez e-mail, komunikatory internetowe, rozmowy telefoniczne przez internet oraz chęć brania udziału w czatach i forach dyskusyjnych.

źródło: NKJP: Marcin Maj: Polacy sprawniej i częściej korzystają z internetu, Dziennik Internautów, 2006-11-22

Twoje forum będzie zarabiało dla Ciebie tylko wtedy, gdy będzie tętniło życiem - na forum muszą pojawiać się regularnie nowe tematy i posty.

źródło: NKJP: Aneta Styńska, Marek Burczyński, Marta Chłodnicka, Marcin Wróbel, Michał Dziurdziuk: Podręcznik partnera, 2008

Na forum historycznym nie dyskutujemy o dwóch rzeczach - polityce i religii, bo prowadzi to tylko do błędnego koła i rodzi nienawiść.

źródło: Internet

W zaciszu swojego pokoju, przed oknem komputerowego ekranu, śledziłem rozmowy znajomych z forum, czytałem krajowe gazety i grałem w szachy i warcaby.

źródło: NKJP: Waldemar Borzestowski: Bulterier Samson i ja, 2008

• część mowy: rzeczownik

rodzaj gramatyczny: n2

liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. forum
    fora
    D. forum
    forów
    C. forum
    forom
    B. forum
    fora